Младежки консултативен съвет ще бъде сформиран към община Добрич

Инициативата е на активния гражданин Слави Михов с подкрепата на община Добрич, като идеята е да се постигне активно и качествено младежко участие в нашия град.
Повече за това как е дошла идеята и какво представлява Консултативният съвет на младежите, ни споделя самият той.

Младежки консултативен съвет ще бъде сформиран към община Добрич

„Ако младежта в едно общество не е качествено активна, тя няма да допринася по никакъв начин за облагородяването на нашата среда. Ще се получава и демографски взрив, това са неща, които се случват в момента и тук. Имаме много вандалски прояви на младежи, имаме доста качествени младежи, които напускат нашия град и не се връщат и прочее. Както говорят за нашия град, че е градът на мечтите, всички знаят защо, защото всеки си мечтае да избяга. Не и аз! Моята мечта беше да натрупам опит и образование, да се върна в Добрич и да се боря с всичко, което за мен не е правилно и търпи промяна и поправка“ – зяви Михов. 



Той сподели, че във всичко, което е успял да постигне до момента, е срещал много трудности и по-малко подкрепа. „Работя от 12-годишен по морето, сменил съм всякакви професии в сферата на туризма, свирил съм на гайда пред ресторанти, за да събирам клиенти и пари. Когато станах студент, бях с ясната нагласа, че искам да градя, искам да направя нещо и да го започна от там, откъдето съм започнал, там, където съм грешил и съм си взимал поука, именно моя роден град. Още в първи курс отворих първата си фирма, срещнах много трудности и никаква подкрепа. След като се върнах тук, забелязах много неща, които мога да променя, бил съм и доброволец в много младежки неправителствени и правителствени организации и не съм доволен от моята и тяхната работа. Започнах да намирам един горчив привкус на това, че аз искам да направя нещо за града, но той не ми дава да направя нещо за него. Въпреки че имам всичко в живота си – жена, дете, собствен дом, се чувствах длъжен да направя нещо добро тук. Причината е, че аз съм това, което съм, заради това място тук, заради средата. Участвах в национален младежки форум, подпомогнах за изграждането на стратегия за качествено младежко участие до 2030 година, презентирах стратегията в парламента, но ми стана много неприятно, че бях единствен представител за нашия град, при положение, че има толкова много структури, които са получили покана. Аз бях с нагласата да се върна, да направя собствена организация и да направя този мост, обаче разбрах, че трябва да измина още няколко години, за да изградя доверие между общината и младежите“ – разказа Слави Михов. Той споделил за идеите и за премеждията си на кмета на общината Йордан Йорданов, който от своя страна му се доверил, подкрепил го и заедно решили да направят младежка структура на най-високо равнище в града. „Бях шокиран, защото досега във всичко, което съм правил, не съм имал такава подкрепа. Оказа се, че имаме много допирни точки, и двамата спадаме в глава „младежи“, според ЕС. Интелигентните и разумни хора ще разберат, че нито аз, нито кмета може да оправи града, това зависи от хората, от това да са качествено активни. Така се роди идеята за младежки консултативен съвет към Община Добрич“ – каза още Михов. 

В момента Консултативният съвет е на ниво сформиране. В него ще има три основни кръга - учредителен съвет, изпълнителен съвет и граждански. Трите кръга се застъпват и са с една цел – активно качествено младежко участие. „Искаме да изпълним медиаторска дейност между всички младежки неправителствени организации, които правят различни инициативи. Искаме вместо 8 НПО-та да правят 8 инициативи с по трима човека, да правят една инициатива на месец и тя да е качествена, да дадат пример на другите и да осъществяват идеите и на други младежи“ – сподели Слави Михов. 

Всеки активен младеж, който е между 16 и 35 години, има идеи, но не знае как и с кого да го осъществи, или пък е висшист, който иска да се развива в нашия град, може да изпрати своята кратка автобиография и мотивационно писмо на counsilnamladejta@gmail.com.