Служители на РЗИ Добрич протестираха за достойно заплащане и подкрепа от МЗ

Служители на РЗИ в Добрич излязоха на протест с искане за достойно заплащане на труда си. Според тях трудовите им възнаграждения изостават драстично от тези на техни колеги в други държавни структури и институции.

Служители на РЗИ Добрич протестираха за достойно заплащане и подкрепа от МЗ

В РЗИ Добрич работят 72-ма служители, като 4 места към момента не са заети. Текучеството на персонала е огромно, тъй като заплатите са ниски, а отговорностите големи, споделиха протестиращите.



По думите на главния инспектор и председател на Синдикат „Подкрепа“ към РЗИ Добрич Дияна Йорданова средната заплата в момента е около 1290 лв. Тя даде пример със заплатите в ОДБХ, където възнаграждението на главен инспектор е 1900 лв., на младши инспектор 1600 лв., на специалисти 1500 лв., които са доста далече от техните. 

Протестиращите припомниха, че с постановление на МС от 5 август тази година заплатите им е трябвало да бъдат увеличени, но това и до момента не е реализирано. За последно техните заплати са били повишени през месец март 2021 година, средно с около 7%.

Екатерина Ганчева, специалист в РЗИ Добрич, работи в здравната служба от година и половина. Заплатата й е 800 лв., като след осигуровките и данъците за нея остават 620 лв. „Толкова ниско заплащане е унизително, аз дори не мога да си позволя да изляза по майчинство“, споделя тя и допълва, че обмисля варианта да напусне, но се надява протестът им да има резултат. Екатерина Ганчева споделя, че през цялото й 4-годишно висше обучение се е налагало и да работи, вложила е много труд и постоянство, за да получи знанията за тази професия, но заплащането, по думите й, е повече от унизително.

Миглена Попова е с 40-годишен трудов стаж, работи в отдел „Паразитология“ и се тревожи, че след нея няма кой да поеме работата й. „Трябва да се пенсионирам, трябва да си предам опита на млади колеги, а такива при нас е идват“, посочи тя и обърна внимание, че те извършват високоспециализиран труд. Миглена Попова сподели и че по време на пандемията от COVID-19 е работила 21 дни без почивка, но веднага след като премина опасността от заболяването, изведнъж всички са забравила за служителите на РЗИ. „Нямаме никаква подкрепа от Министерството на здравеопазването, както и от д-р Ангел Кунчев да защити съсловието“, сподели още тя. 

Служителите на РЗИ Добрич днес излязоха на символичен протест в обедната си почивка, но са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, са готови на ефективни протестни действия, както и на колективни оставки. 

„Толкова време вече чакаме, но вече ни преля чашата и сме готови и на ефективни протестни действия. Дано не се стига и до колективни оставки, защото ние си обичаме работата“, категорична е Дияна Йорданова.