Само 3 дни се кандидатства по лозарска мярка с 1 млн. лв бюджет

Само 3 дни, от 26 до 28 септември 2022 г. включително, ще се проведе прием по мярка „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г.

Само 3 дни се кандидатства по лозарска мярка с 1 млн. лв бюджет

Мярката се прилага за втори път след въвеждането й в националната програма. Предвиденият бюджет за 2023 г. е над 1 милиона лева, като включва европейско и национално съфинансиране.



Мярката ще се прилага за информиране на потребителите относно отговорната консумация на вино и риска, свързан с вредната консумация на алкохол и/или схемата на Европейския съюз за ЗНП и ЗГУ по отношение на специфичното качество, репутацията или други характеристики на виното, дължащи се на специфичната му географска среда или неговия произход.

Допустимите за финансиране дейности са свързани с провеждане на информационни кампании в медиите, изработване на информационни материали като брошури, дипляни, флаери, плакати, билбордове и др., създаване на уебсайт, участие в мероприятия, изложения, панаири, фестивали и конференции и др.

За подпомагане имат право да кандидатстват признати организации на производители на лозаро-винарски продукти, асоциации на организации на производители на лозаро-винарски продукти, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор, с не по-малко от двегодишна история считано от датата на първоначалната регистрация, както публичноправни организации, когато не са единствени бенефициенти на помощта.

Максимално допустимата стойност на един проект по мярката в рамките на настоящия прием е 200 000 лв., като в стойността са включени европейско, национално съфинансиране и самоучастие на кандидата.

Изпълнението на одобрените проекти по мярката следва да приключи в рамките на финансовата 2023 г. До 15.10.2023 г. всички одобрени проекти за информиране следва да са изпълнени и отчетени, както и да са извършени всички плащания от страна на ДФ „Земеделие“ по тях. За целта кандидатите следва да предвидят период на изпълнение на проектите, съобразен с нормативно определените срокове за последващата им обработка.

В случай че кандидатите изберат да изпълняват дейности, свързани с вина без ЗГУ и ЗНП, те ще имат право единствено на финансиране от Европейския съюз в размер до 50 % от стойността на информационните им проекти. Ако кандидатите изберат дейности само за вина със ЗНП или ЗГУ, ще могат да получат до 50 % европейско финансиране и до 30 % национално съфинансиране.

Документите за подпомагане ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. „Гусла“ № 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/8187 504, 02/81 87 513, 02/81 87 514, 02/8187 517 и 02/8187 534. За удобство на потенциалните бенефициенти, на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“ са публикувани образци на документите за кандидатстване.