На този ден преди 82 години Южна Добруджа е освободена от румънска власт

По повод днешния празник, уредникът на РИМ-Добрич, Цветан Сашев разказва за събитията, донесли свободата на Южна Добруджа:

На този ден преди 82 години Южна Добруджа е освободена от румънска власт

Откога 25 септември е ден на Добрич и как се е случило това?



„След промените от 1989г., които настъпват - така наречените демократични промени, по обективни причини към онзи момент между 1944г. и 1989г. не е било възможно този ден да бъде отбелязван подобаващо по идеологически причини. Всъщност нещата се променят коренно през 1990г., когато се връща и старото име на града (между 1944г. и 1990г. името му е е Толбухин - свързано с маршал Толбухин). Впоследствие отново се връща името Добрич – това класическо, старо име, което е още от 1882г. Всъщност това, което носи като тежест и като съдържание самото име на града, е с изключително голяма стойност, тъй като когато 1881г. в местната общност се организира да бъде променено името, до този момент е било Хаджиоглу Пазарджик, решава се да бъде име, което е свързано със средновековното име на града и се приема да е на името на деспот Добротица. Оттам нататък, всъщност от 1882г., когато княз Батенберг подписва указ, Добрич е символът на този град, името буквално носи съдържание, свързано с героизъм и с миналото на самия регион.

А що се отнася до 25 септември - това е една много специална дата. 25 септември 1940г. е денят, в който българската армия влиза в Добрич. Между 1913г. до 1940г. Южна Добруджа, в която е и град Добрич, за съжаление става част от Румъния“.

За да поясни колко точно трагично е било положението за местното население, Цветан Сашев дава следните примери: затворени са почти всички училища, на на местното население е забранено да говори и пише на български език. Сменени са и имената на улиците в града, като уредникът пояснява, че Добрич е единственият град в региона, който има улица на име „Граф Цепеш“. 

„Румънците създават един изцяло румънизиран свят, в който българите са принудени да живеят, обречени да изгубят идентичността си“, казва Цветан Сашев.

„Всъщност между 1913г. и 1940г. тук в региона са преселени 107 000 румънски колониалисти. Това са процеси, които почват от 1922г. и вървят до 1940г. Ако не беше Крайовският договор, който носи свободата на Южна Добруджа, и респективно на Добрич, може би след още някое десетилетие тук регионът щеше да бъде изцяло румънски.

И затова на 25 септември 1940г., когато вече започва да се прилага Крайовският договор, който споменах, че е подписан на 7 септември същата година, тогава българските войски влизат в града и тук за местната общност това е празник, който носи свобода“

Честит празник, добричлии!