Деца от Добрич се забавляваха на експерименталните работилници по време на Фестивала на хляба

Малки и големи се забавляваха, като твориха и научиха нови интересни факти на експерименталните работилнички, част от Фестивала на хляба в Добрич.

Деца от Добрич се забавляваха на експерименталните работилници по време на Фестивала на хляба



В една от работилниците деца и младежи изработваха украса за обредни хлябове. „Направихме демонстрация на декорациите за обредни хлябове, които в българската история и кухня са много разнообразни. Имаме различни декорации за мома, ерген, сватба, кръщене, помен и различните празници, като Гергьовден, Трифон Зарезан, Коледа ​ и други. Всички тези хлябове са със различни декорации и символиката прави демонстрация колко специален е хляба“ – Сподели Даниела Аврамова.


Децата изработваха бижута, ключодържатели и картички с апликации с две дами от Комплекса за социални услуги „Палитра“ – домакинът Добрина Маринова и социалния работник Тихомира Йорданова.

Сред най-атрактивните работилници беше тази на Николета Николова от Регионалния исторически музей в Добрич. „С помощта на глина направихме една фигурка и един печат с украса. Запознах децата с въпросната терминология, кое как се нарича и защо се нарича по този начин, каква е връзката на тази фигурка с хляба, какво символизира и защо праисторическия човек я е използвал, като символ на това да има една плодородна година. Богинята майка съдържа в себе си най-различни функции и е натоварена с най-различни магични способности. Отделно сме подготвили и въглен, с който децата могат да рисуват“ – разказа тя.


Пръстени печати, гербове и мозайки от естествени материали изработваха децата в работилницата на реставратора Милена Барбова. „Решихме от античността да вземем мозайките, които са красиви и автентични. Децата най-много харесаха бика от Казанлъшката гробница. Понеже използваме природни материали, мозайките се оформят с различни семена, боб, леща, семки и други. В средновековната решихме да използваме печати и гербове. Интересен е т.нар. пръстен печат, като с помощта на маркери, децата си правят свой печат“ – сподели тя. ​