Мая Димитрова: БСП беше социалният стълб в предишното правителство

В рамките на седем месеца управление като коалиционни партньори БСП успя да реализира немалка част от програмата си.

Мая Димитрова: БСП беше социалният стълб в предишното правителство

Водачът на листата на БСП за 8-ми МИР Добрич Мая Димитрова подчерта, че макар тези предложения да са били част от представляваната от нея партия, останалите коалиционни партньори са ги приели, за да станат факт. 



В сферата на социалната политика свършеното от предходното правителство може да се определи като успех. За първи път детските градини и ясли в цялата страна станаха безплатни, размерът на обезщетението за майчинство през втората година вече е равен на МРЗ, докато само преди една година той беше едва 380 лв. Увеличени се детските надбавки, еднократната помощ за първокласници и осмокласници стана 300 лв., необлагаемият минимум от 450 лв. стана 600 лв. за едно дете и 1 200 лв. за второ дете.  

За много кратък период от време размерът на минималната пенсия се повиши от 300 лв. на 467 лв. и от 1 октомври предстои ново преизчисляване на пенсиите. Размерът на средната пенсия към момента е 669 лв., увеличи се и размерът на социалната пенсия, минималното дневно обезщетение за безработните стана от 12 лв. на 18 лв. 

По отношение на икономиката като много важна и реализирана идея, по думите на Мая Димитрова, е компенсирането на фирмите във връзка с цената на електроенергията. За битовите потребители беше одобрено замразяването на цените на електроенергията и по този начин хората успяха да понесат по-спокойно финансово зимните месеци. Размерът на МРЗ от 650 лв. стана 710 лв., въпреки че желанието на БСП беше с актуализацията на бюджета той да стане 750 лв. , но то не беше одобрено от коалиционните партньори. Ваучерите за храна на работещите от 80 лв. станаха 200 лв. 

Успехи са постигнати и в сектор земеделие, като родните земеделски производители получиха субсидиране, равно на европейското. Най-много пари са били заделени за растениевъдството и животновъдството. 

 „Това са немалко неща, които бяха постигнати от предходното правителство в рамките само на седем месеца“, категорична е Мая Димитрова. Според нея, ако не бяха предприети всички тези мерки, инфлацията, която се наблюдава в момента, щеше да се понесе още по-тежко от хората. „БСП беше социалният стълб в това управление и всичко, което ние бяхме обещали, го изпълнихме“, посочи Мая Димитрова.  

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!