Проф. д-р Енчо Калчев ще бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич

Проф. д-р Енчо Калчев, д.м.н. е един от най-авторитетните хирурзи в страната.

Проф. д-р Енчо Калчев ще бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич

Общинският съвет проведе тайно гласуване, предложението беше одобрено от 28 съветници. Освен това беше гласувано директорът на Драматичния театър в Добрич Иван Мандев да получи Почетен знак на Община Добрич, което обаче не беше прието от Общинския съвет. 


Припомняме, че за Почетен гражданин на Добрич тази година бяха номинирани проф. д-р Енчо Калчев и инж. Стоян Дамянов. Отличието на проф. Калчев ще бъде връчено официално на тържествената сесия за празника на Добрич, която ще се проведе на 25 септември.

Проф. д-р Енчо Калчев, д.м.н. е един от най-авторитетните хирурзи в страната. Има две специалности: по хирургия и по анестезиология и реанимация. Защитава успешно научната степен “кандидат на медицинските науки” през 1976г., а през 1978г. е избран за доцент. През 1984г. защитава научната степен “доктор на медицинските науки”, а през 1985г. е избран за професор. Професор Калчев широко ползва световния опит, благодарение на многобройните си специализации в Русия, Германия, Франция, Япония и др. Има над 90 публикации в наши и чужди списания и участия в международни научни форуми.

През 1993г. втори след София въвежда ендоскопските (безкръвни) операции в България при камъни на жлъчния мехур, а в 1997г. пръв извършва ендоскопска операция за миома на матката с поливалентен екип.

Голямо е разнообразието на извършваните от него и екипа му операции: коремна хирургия, заболявания на щитовидната жлеза, гинекологични операции.

Пръв въвежда принципите на еднодневната хирургия с пролежаване не повече от 20 до 36ч., което е съпроводено с бързо възстановяване и ранна работоспособност.