Иван Христанов от ПП: Държавата трябва да инвестира в собственото си земеделие, това е заявка както към земеделците, така и към ЕС

Въпреки че през по-голямата част от кариерата си съм бил финансист, земеделието винаги е било по-близо до сърцето ми.

Иван Христанов от ПП: Държавата трябва да инвестира в собственото си земеделие, това е заявка както към земеделците, така и към ЕС

С тези думи бившият зам.-министър на земеделието и кандидат за депутат от групата на ПП „Продължаваме промяната“ Иван Христанов започна срещата си с представители на бранша в Добрич. На събитието присъстваха и водачът на листата за 8-ми МИР Добрич Йорданка Костадинова, както и втората в нея Галина Събева.



Два приоритета по времето на седемте месеца, в които е бил зам.-министър на земеделието очерта Христанов – да постигнат промяната и да спрат с войната, която се води в този сектор. „Дори и сега сме в разгара на една такава война – и сега големите зърнопроизводители биват заклеймявани“, подчерта той. 

„Общата ни земя трябва да роди общо земеделие. Войната на зърнопроизводителите срещу всички останали, войната между животновъди и растениевъди, оранжеристи и полско направление, месно и млечно животновъдство трябва най-накрая да бъде прекратена.“

Голямата разделителна линия не е по направление на секторите , а е на крадци и ограбвани, заяви Христанов. 

Като един от приоритетите за развитие на българското земеделие Иван Христанов определи поливното земеделие. В област Добрич са останали само две поливни полета в района на Каварна. Състоянието на животновъдството Христанов определи като трагедия. Той даде пример и за наложена мафиотска схема с говедата, които трябва да бъдат изгорени в инсинераторите, а отиват за преработка в колбасите. „Необходимо е да увеличим и оранжерийното зеленчукопроизводство“, категоричен е Христанов. 30 години назад България е била най-големият износител на домати. Сега само за една година през ГКПП Капитан Андреево са преминали 308 000 тона домати, от които 70 000 тона са останали за консумация в страната ни. Стигаме до абсурдната ситуация да затваряме разработени оранжерии вместо да ядем български плодове и зеленчуци. За този сектор през последните десет години нарастването на производството е от 5 до 15%, а вносът за същото време е нараснал между 250% и 500%. 

България трябва да се развие в посока плодове, зеленчуци, животновъдство, поливно земеделие - във вертикали, в хоризонтали - млади, малки и средни земеделци.

Най-големият проблем на българското земеделие, според Христанов, е демотивацията. На фона на финансиране от ЕС в размер на 1.4 милиарда евро България е предвидила 2.16 милиарда евро национално самофинансиране. Проблемът е, че заради корупцията земеделците не искат да вземат субсидии, за да не се окажат в капана именно на тази корупция. 


Иван Христанов коментира и проблема с вноса на маслодаен слънчоглед от Украйна и заяви, че реална опасност за българските производители има, защото никой реално не знае колко ще спадне цената. Огромният ресурс, който се освобождава от Украйна, може да смачка пазара, категоричен е той. Затова и от „Продължаваме промяната“ не подкрепят подобен начин на намаляване на цените за крайния потребител за сметка на цялото зърнопроизводство. Трагичен е, според него, и фактът, че България няма държавна лаборатория за изследване на пестициди в зърното и това подсказва още веднъж, че разрушаването на лабораторната държавна дейност през последните 12 години е било изключителен лош подход.

Българските земеделци трябва да бъдат подкрепени и трябва да продължаваме да търсим решение на дилемата по-изгоден украински слънчоглед, който преработвателите ще искат и интересите на производителите на слънчоглед, които не трябва да поемат излишни рискове. В това отношение натискът трябва да бъде насочен към ЕС. 

„Смятам, че е крайно време и производителите на слънчоглед, и преработвателите да седнат на една маса в Министерството на земеделието и това министерство да поеме своята роля на помирител“, заяви Христанов.

В заключение Иван Христанов увери, че от „Продължаваме промяната“ няма д се поддадат на никаква външна намеса по въпроса за добива на шистов газ в Добруджа. 


 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!