ДБ Добрич: Недопустимо е главният прокурор да има неограничена власт и никой да не му търси отговорност

В България все още няма механизъм, който да контролира главния прокурор.

ДБ Добрич: Недопустимо е главният прокурор да има неограничена власт и никой да не му търси отговорност

Той е фигура с неограничена власт и без страх от правосъдие, над него няма никого. Крайно време е да се направи нужното, за да се осигури ефективна, отчетна прокуратура, работеща в интерес на обществото, а не на определени мафиотски структури. 


Как може да стане това, питаме кандидатът за народен представител от „Демократична България“ Добрич Божидар Радев, който е юрист по професия. Според него, при липсата на конституционно мнозинство, единственият вариант е чрез законодателни промени. Затова и от „Демократична България“ са изготвили и изпратили на Венецианската комисия пакет от законодателни промени, с които се създава действащ механизъм за контрол над главния прокурор – при данни за извършено престъпление или отказ за образуване на наказателно производство – при наличието на достатъчно данни и факти за извършено престъпление. Венецианската комисия, въпреки че е орган на Съвета на Европа, включва държави от цял свят. Тя е специализиран и компетентен орган, с който всяка държава, член на ЕС, която прави законодателни промени, би трябвало да ги съгласува с нея. Според Божидар Радев е недопустимо в демократична държава като България да има фигура, която да има НЕОГРАНИЧЕНА власт и НИКОЙ да не може да й търси отговорност. 

„В Прокуратурата има йерархична подчиненост, затова и няма как да очакваме някой прокурор да започне да разследва началника си“, категоричен е Божидар Радев. Затова и една от предвидените мерки е разследването срещу главния прокурор да се води от лице или орган, независими от него. Един от способите е чрез наказателен съдия с ранг на ВКС да бъде командирован и да води разследването, след което да бъде върнат на старата си позиция. По този начин, според Радев, ще се елиминира възможността за влияние върху разследващия и ще се избегне заплаха за кариерното му развитие.  

Божидар Радев обръща внимание и на причината за закриването на Специализираните съд и прокуратура, които са служели като инструмент на предишната власт за натиск върху политически противници. Съгласно конституцията борбата с корупцията и престъпниците се води от нормалната съдебна система. Според Радев, за ефективността на  специализираните съд и прокуратура, може да се съди и от продължителността на делата на първа инстанция, а именно средно между 7 и 8 години. Той е категоричен и че закриването на специализираното правосъдие не е противоконституционно и припомня, че в последния ден от съществуването си специализираната прокуратура е прекратила разследването по списъка „Магнитски“  срещу Делян Пеевски и Илко Желязков! Срещу Васил Божков -  не! Всеки сам да си направи изводите!

 

Защо обикновеният човек е пряко засегнат от темата за специализираните юрисдикции и главния прокурор питаме адвокат Диляна Радоева, която също е част от листата за народни представители на „Демократична България“ за 8-ми МИР – Добрич и председател на „Да, България“ Добрич. Според нея прокуратурата, във вида, в който е в момента, пречи на чуждестранните инвеститори. Когато решават дали да инвестират на местно ниво,  те правят анализ на сигурността и преценяват риска бизнесът им да бъде атакуван, изнудван или откраднат. „И ако оценят риска като висок, се отказват да инвестират. Това се получава на практика. Ако беше обратно, всеки обикновен човек щеше да усети благоприятния ефект – и като нови работни места, и като по-високи доходи“, споделя адвокат Радоева.

Според Диляна Радоева ликвидацията на Специализираните съд и прокуратура е важна крачка към нормализация на правосъдието в България и на политическия живот в страната. Нещо повече, това е част от една изключително алгоритмична съдебна реформа. „Започнахме да изпълняваме алгоритъма, но имаме нужда от доверие и от време, за да стигнем до края“, посочи Диляна Радоева и допълни, че няма сфера от обществения живот, която да не се регулира от правото и в частност – от правосъдието. Какъвто и проблем да имат гражданите, без оглед на големината му, решението му често минава през съдебната система. Хората не знаят, че прокуратурата има много други функции, освен обвинителната в един наказателен процес. За да ги изпълнява обаче, е нужно да има адекватен контрол над нея, какъвто в момента няма. В този смисъл съдебната реформа ще се отрази не само върху правосъдието, само по себе си, но и върху всяка друга сфера от живота на гражданите.

За да подкрепите Божидар Радев и Диляна Радоева, гласувайте с преференции 103 и 106. 

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!