Пето участие в Националната система "Живи човешки съкровища" за НЧ "Просвета - 1900", с. Соколово

НЧ "Просвета-1900", с. Соколово внесе в Областна управа-Добрич своята кандидатура, "Бабинден - голям празник в Соколово", за участие в националната селекция на системата „Живи човешки съкровища – България“, етап 2022. Тя носи в себе си силен емоционален заряд и свързва минало, настояще и бъдеще.

Пето участие в Националната система "Живи човешки съкровища" за НЧ "Просвета - 1900", с. Соколово

Читалище „Просвета-1900“ работи активно и последователно, за да остави на потомците, колкото може повече свидетелства и документирани познания за съхранените до днес традиции в селото. През 2010 година проектът „Жътва в Соколово“ е класиран на първо място в областта и на седмо място в националната листа. През 2012 год. читалището представя „Певиците на Соколово“, през 2014 год. - „Пануда в Соколово“, през 2016 год., в съответствие със Статута на системата - отново „Жътва в Соколово“. 


 


 

В настоящата кандидатура е описан обичая "Бабинден". Той има много специално място в празничния календар и социалния живот на общността и се пази така, както е грижливо пренесен от българите, тръгнали от сливенския и котленския край, живели в Северна Добруджа и после преселили се в Соколово. Знанието за него се предава от поколение на поколение, запазва своята жизненост в 21-ви век и днес събира хора с различна възраст, различен етнически и социален произход, различни вярвания и житейски светоглед. 

Филмът показва характерни елементи от празничната обредност, известни и все още в употреба езикови особености, типични форми на общуване в семейството, махалата и селото, наследени от майки и баби носии на повече от сто години.  


Соколовци много ревностно пазят автентичните практики в живота на своето село, а читалището издирва, възстановява и показва пред публика безценните зрънца на изворния фолклор в съвременните му проявления – музика, танц, обичаи, обреди, празници, трудови и битови дейности.

 

Националната система „Живи човешки съкровища – България“ е едната от основните културни политики на Република България за опазване на нематериалното културно наследство и представлява специално разработен, адаптиран за българските условия вариант на културни политики и дейности на ЮНЕСКО. Системата и Националния регистър на нематериалното културно наследство са инструменти на държавата, които се реализират чрез Министерство на културата и с експертното участие на учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. Номинациите за вписване в Националната представителна листа се провеждат веднъж на две години на два етапа: областен и национален.