На днешния ден Леонардо да Винчи завършва Мона Лиза

На 19 септември 1478 година италианският художник Леонардо да Винчи завършва една от най-прочутите си картини – Мона Лиза.

На днешния ден Леонардо да Винчи завършва Мона Лиза

През годините се появяват различни спекулации, които твърдят, че картината е създадена в късните творчески години на италианския майстор на изобразителното изкуство. След редица изследвания става ясно, че Мона Лиза е завършена през 1478 година, но Леонардо да Винчи дълго време пази в тайна своето произведение. Днес картината е едно от най-известните произведения на изкуството в света. През годините Мона Лиза получава различни имена, но тя остава най-популярна с названието Джокондата. Днес произведението е собственост на френското правителство, като се превръща в основна забележителност в Лувъра в Париж.



Мона Лиза е създадена с помощта на маслени бои върху голяма дъска от топола. Нейните размери са 77 х 53 см. Смята се, че първоначалните размери на картината са по-големи. Това става ясно от частично изобразените колонии, които се намират от двете страни на женската фигура. Предполага се, че след смъртта на Леонардо да Винчи размерът на картината е намален, за да може да се пренася по-лесно. Днес още си личат следите от орязването на прочутия портрет. През годините се появяват различни спекулации, свързани с образа на изобразената жена. Някои историци твърдят, че това е автопортрет на самия Леонардо да Винчи. Като доказателство към това твърдение дори се публикува експертно проучване, в което се отбелязват приликите между нарисуваната жена и италианския художник. Други историци смятат, че това е обикновена жена, която страда от рядка болест, при която лицевите мускули не могат да се отпуснат. Тази теория до известна степен обяснява загадъчната усмивка на изобразената дама. Самоличността на женската фигура е установена близо 30 години след смъртта на Леонардо да Винчи. Тогава италианският писател Джорджо Вазари публикува биография на известния художник, в която обяснява произхода на тайнствената дама. Оказва се, че истинското име на жената е Лиза и тя е съпруга на богатия флорентински търговец – Франческо дел Джокондо. Названието Мона идва от италиански език и представлява съкращение от „мадона”. Заради загадъчната усмивка на жената, понякога тя е наричана Веселата жена. В началото на 19.век обаче картината става популярна със съвременното си име – Мона Лиза. 

Дълго време след завършването на своето произведение, Леонардо да Винчи прави различни промени в него. Поради тази причина той показва своята картина чак през 1507 година. Тогава тя е видяна само от най-близките приятели на художника. През 1516 година френският крал Франсоа I кани италианския майстор на посещение във Франция. Леонардо да Винчи решава да се установи във френската държава и започва работа в Кло Люс, който се намира близо до кралския дворец в Амбоаз. При заминаването си за Франция, художникът взима със себе си картината Мона Лиза. Тъй като Леонардо да Винчи създава близки приятелски отношения с френския крал, в даден момент той решава да покаже на Франсоа I своето произведение. Френският престолонаследник е впечатлен от картината и я откупува за сума от 4000 екю. Първоначално Мона Лиза е изложена в двореца във Фонтенбло, но в последствие е преместена в кралската резиденция във Версай. По време на Френската революция е изложена в Лувъра в Париж. След като на власт идва Наполеон Бонапарт, той решава да вземе Мона Лиза в своя дворец в Тюйлери. Произведението е окачено на една от стените в неговата спалня. По време на Френско-пруската война, която избухва през 1870 година, картината е взета и попада в неизвестност. Тя е открита малко след края на войната във френската провинция. Смята се, че Мона Лиза е умишлено скрита, за да не бъде унищожена по време на военните конфликти. Днес известното произведение на Леонардо да Винчи е изложено в парижкия Лувър.

Картината на италианския художник е едно от най-популярните и посещавани произведения на изкуството в Париж. Мона Лиза продължава да привлича посетители от цял свят със своята загадъчност. Нейните наситени цветове и необичайни пропорции я превръщат в шедьовър на изобразителното изкуство. Мона Лиза е една от най-известните картини в света, като гарантира вечна слава на своя художник – изключителния Леонардо да Винчи.