Онлайн инструмент насочва учениците към избор на професия. Базиран е на теория за шестте типа личности

Нов безплатен онлайн инструмент ще помага да учениците за изберат коя професия е най-подходяща за тях и къде могат да учат за нея.

Онлайн инструмент насочва учениците към избор на професия. Базиран е на теория за шестте типа личности

Платформата uchi.profesii.info е разработена от Фондация на бизнеса за образованието и целта й е да помогне на кандидат-студентите да направят своя информиран избор на висше училище и професия в зависимост от това какъв тип личност са. Вече 16 години фондацията работи с фокус кариерното ориентиране, обучава кариерни консултанти.



Това става чрез тест, който е базиран на популярната теория на Джон Холанд за шестте типа личности - реалистичен, изследователски, артистичен, социален, предприемчив и конвенционален, или комбинации от няколко типа.

За всеки тип са подходящи различни професии, които дават възможност на човек да се чувства в свои води и най-добре да изяви своите способности, обясни пред БНР председателят на Фондацията Гергана Андреева.

Повечето големи университети по света имат такива тестове, които помагат на кандидат-студентите да се насочат към определена група от специалности, уточни тя.

"Теорията на Джон Холанд е широко известна на всички, които се занимават с ориентиране, тя дава два до три профила на човека, моментна картина. Тестове по теорията на Холанд има много и в България, на български, ние имаме безплатни. Новото на инструмента е, че той насочва към тези професионални направления в българските университети, които са подходящи за това дете."

"В повечето държави висшето образование като специалности е много по-широко. Съвременните бакалавърски модерни програми трябва да са широко отворени за младите хора, те да започнат да учат нещо по-общо и след това, когато им стане ясно какво точно включва тази специалност, тогава да започнат да се профилират", смята Андреева.

Източник: БНР