1121 ученици прекрачиха прага на осемте учебни заведения в община Тервел

Започва още една, изпълнена с много неизвестни, учебна година, която стартира присъствено за всички ученици в Община Тервел.

1121 ученици прекрачиха прага на осемте учебни заведения в община Тервел

Броят на учениците в осемте училища в общината е 1121, което е със 78 по- малко в сравнение с миналогодишният брой от 1199 ученици: 498 са учениците в СУ „Й. Йовков“ гр. Тервел, 97 в ОбУ „Васил Друмев“ с. Орляк, 78 в ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер, 62 в ОбУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, 63 в ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево, 48 в ОУ „Отец Паисий“ с. Нова Камена, 30 в НУ „Христо Ботев“ с. Каблешково, 245 в ПГТО „Дочо Михайлов“ гр. Тервел.


Седем от училищата са общински, а едно е държавно – професионална гимназия. От седемте общински училища едно е начално (училището в с.Каблешково), две са обединени- в с.Коларци и в с.Орляк (едното от обединените училища, това в с.Коларци е и средищно), едно от училищата- това в с. Нова Камена е основно, защитено и средищно, две училища – в Безмер и Зърнево са основни и едно училище, в общинския център Тервел е средно средищно– СУ „Йордан Йовков“.

Първокласниците през тази учебна 2022/2023 година са 89 на брой- с 22 по-малко от предходната година. За първия учебен ден Общината осигури за всички първолаци пълен пакет от училищни помагала, тетрадки с квадратчета и редове, химикали, боички и т.н.

По отношение на детските градини, там децата са общо 381 на брой – с 5 по- малко от миналата година. Децата ще бъдат разпределени в дванадесет детски градини, както следва: ДГ1 „Детелина“ гр. Тервел- 62, ДГ2 „Здравец“ гр. Тервел- 42, ДГ3 „Първи юни“ гр. Тервел- 81, ДГ с. Поп Груево- 14, ДГ с. Безмер- 42, ДГ с. Коларци- 15, ДГ с. Ангеларий- 13, ДГ с. Жегларци- 14, ДГ с. Зърнево- 36, ДГ с. Орляк- 36, ДГ с. Градница- 14, ДГ с. Каблешково- 12, ПГ при НУ с. Каблешково- 11. И тази година всички детски градини и детска ясла ще бъдат безплатни за гражданите, като разходите за отглеждане на децата в детските градини и ясли се финансират от държавния и от общинския бюджет. Заплаща се единствено таксата за получаване на храна за деца до 2 години, които ползват услугите на детската млечна кухня. Община Тервел остава една от малкото общини, която осигурява допълваща подкрепа за децата от детските градини, на които е осигурена работа с психолог, с ресурсен учител и логопед.

В центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц“ , след провеждането на традиционните двумесечни летни занимания с деца по програма „Наше лято“, служителите излязоха в заслужен отпуск през месец септември, тъй като при тях учебната година стартира на първи октомври. Общинският детски комплекс, и през настоящата учебна година запазва всички свои школи и състави – „Балет каприз“, Вокални студия Тервел, школа по приложно и изобразително изкуство, клуб по автентичен фолклор и етнография, школа по керамика, школа по природни науки и школа по математически науки, школа по шах.

Всички учители, ученици и медицински лица пътуват напълно безплатно. Транспортът е организиран по няколко начина – с училищни автобуси, с избрана с обществена поръчка транспортна фирма, с обществен и с личен транспорт.

Хранене на децата и учениците: в детските градини и детската ясла децата получават закуска, плод или мляко, обяд и следобедна закуска. В училищата е осигурено столово хранене, в т.ч. и в с. Безмер, в което то ще стартира през тази учебна година. За пет от училищата и пет от детските градини храната се приготвя в общинските центрове за социални услуги в селата. Има детски градини със самостоятелни кухни, както и такива с кухня-майка, която осигурява храна за две детски заведения. В детска ясла осигуряват и млечна кухня, която в момента се ползва от 20 деца, отглеждани у дома.

Медицинските лица са шест , като поради малкия брой деца и ученици в училищата и детските градини, е осигурена работа за медицинския персонал по график.