Зърното от Украйна е с лоши показатели, сочат данни на частна лаборатория

Зърното, внасяно в България от Украйна без фитосанитарен контрол, е с много лоши показатели, алармират от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Изследванията са направени от частна българска лаборатория.

Зърното от Украйна е с лоши показатели, сочат данни на частна лаборатория

 



 

С декларация, приета на ниво Европейски съюз, от месец май започна безмитен внос на зърно от Украйна. Най-голямо е количеството на внесения у нас слънчоглед, на второ място е пшеницата. Българските зърнопроизводители се обявиха още през месец юни срещу тази идея и настояваха украинското зърно да преминава транзитно през страната ни, без да се складира в местни бази и без да се преработва от български заводи. Най-големите им още тогава опасения бяха свързани с качеството на това зърно. В отговор тогавашният министър на земеделието Иван Иванов обеща да се извърши контрол и да се направят проби, за да се види дали страховете на земеделците са основателни. 

„За голямо наше недоумение преди около две седмици от Министерството на земеделието и БАБХ заявиха, че в България няма акредитирана лаборатория, която да извърши този контрол и затова са го поверили на същата фирма, която издава сертификатите за вноса“, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Според декларацията за внос на зърно от Украйна всяка държава, член на съюза, трябва сама да извършва контрол. България обаче, според Радостина Жекова, е решила за по-лесно контрол изобщо да няма. Затова земеделците дават проба на пшеница от Украйна за изследване в частна лаборатория. Резултатите, които показват тези изследвания, са, че зърното е с изключително лошо качество. Регистрираното ниво на протеини на пшеницата е от 9.9 при нормално за износ 12, хектолитър от порядъка на 66, като в България той е между 75 и 85. Освен това в заключението на лабораторията е записано, че тази пшеница не подлежи на съхранение и самата лаборатория е отказала зърното да влезе в складовете им. „Говорим за живи зарази и това е недопустимо“, категорична е Радостина Жекова. Тя дава пример и за това как други държави са се справили с вноса на зърно от Украйна – Румъния и Полша не позволяват то да остане в страните им и камионите преминават транзитно. 

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите очакват Министерството на земеделието и БАБХ да покажат и техни резултати от изследване на украинско зърно, както са обещали преди месеци.