Библиотеката ще бъде домакин на концерт на "Колегиум ОСАННА" на 20 септември

На 20 септември 2022 г. /вторник/, от 18.00 ч. библиотеката ще бъде домакин на концерт на “Колегиум ОСАННА”. Концертът е със свободен вход и е част от поредица концерти, организирани по проект на “Младежко сдружение-България” “Невидими пространства и форми”, в партньорство с много библиотеки в страната, реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата ‘22

Библиотеката ще бъде домакин на концерт на "Колегиум ОСАННА" на 20 септември

Библиотеките са изпълнени с благодатни енергии. В това извън-храмово свято пространство “Колегиум ОСАННА” ще изпълни за първи път произведения на композитора Георги Попов, полагащи основите на един своеобразен музикален Пантеон. Ще прозвучат четири малки кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов. От “Епопея на забравените” - “Раковски” (с фрагмент от неговото “Символ верую”), “Левски”, “Паисий” и от “Тъгите на България” - “Лейди Странгфорд”. За първи път ще прозвучат и 12 клавирни миниатюри, както и малка кантата върху един от първите анонимни поетични текстове в българската литература “Похвала за цар Симеон”.



„Колегиум ОСАННА“ се състои от певци и инструменталисти от различни възрасти и националности, които създават и изпълняват старинна и съвременна духовна музика. 

Изпълненията на музикантите във Виена, Париж, Москва, Рим, Белград, София, Солун и много други, сред които участието на 28 и 29 юни 2019 г. в празничните богослужения в Базиликата „Св. Петър“ във Ватикана, винаги са предизвиквали неповторими и незабравими духовни преживявания сред слушатели от цял свят. 

В тази програма “Колегиум ОСАННА” е в състав д-р Елица Христова - диригент, пианист, Георги Попов - композитор, баритон, Олга Цветкова - сопран, Боряна Терзиева - мецосопран, Борис-Михаил Попов - бас, цигулар.