КБС "Калиакра" завоюва 4 златни, 4 сребърни, 6 бронзови медала и 3 отборни купи на световното по карате в Чехия

От 9 до 11 септември 2022 година се проведе XII Световно първенство по Шотокан Карате До в град Пардубице, Република Чехия.

КБС "Калиакра" завоюва 4 златни, 4 сребърни, 6 бронзови медала и 3 отборни купи на световното по карате в Чехия

Световен спортен форум, организиран от World Shotokan Federation, даде възможност на 1800 каратеки от 32 държави и 5 континента да премерят сили и да сравнят своите умения. Многото участници и пълните категории, някои от които с повече от 30 участници, предвещаваха тежки, но интересни битки по пътя към върха.




Клуб по Бойни Спортове Калиакра Каварна, като част от отбора на БНФК за състезанието на WSF, бе съставен от 10 състезатели, водени от Сенсей Ариф Арифов, 2 дан шотокан карате.

В първият състезателен ден взеха участие две възрастови групи в категории с най-малките каратеки. Михаил Трендафилов се пребори в елиминациите и стигна до финал със състезател на Молдова, където отстъпи само с 0:1 и взе сребърен медал в категория 8-9 години, момчета, -40 кг. 

Михаела Траянова взе участие в две категории като успя да завоюва златото в Шобу Ипон кумите 8-9 години, момичета +25кг и бронз в отборните надпревари.

Миналогодишната световна шампионка от Истанбул 2021, Теодора Недева взе участие в три категории, като след елиминациите достигна и спечели сребърен медал в отборното кумите и бронзов медал в категория 10-11 години, момичета, +38 кг.

Във втория състезателен ден взеха участие останалите седем каратеки на каварненският клуб. След тежки и оспорвани битки в елиминациите, до финали и репешажи достигнаха всички каварненски каратеки. 

Дамиан Янев, три категории - 3 бронзови медали в най-тежките категории +56 кг на WKF кумите, Шобу Ипон и Шобу Санбон.

Симона Атанасова, две индивидуални категории - сребро на Шобу Санбон и бронз на WKF кумите в категория 12-13 години, момичета, -43кг.

Габриела Дончева, бронз в категория 12-13 години, момичета, -47 кг. 

В отборните надпревари Яна Якимова, Габриела Дончева и Симона Атанасова спечелиха златото и световна титла като надиграха отборите на Чехия, Турция и Румъния.

Юлияна Лобода завоюва сребърен медал и вицешампионска титла на отборно кумите по правилата на Шобу Ипон в отбор със Сияна Йорданова, състезател на КК Атнес Троян.

Дона Димитрова и Димитър Стоянов оставиха много добри впечатления от играта си, малко не им достигна и останаха много близо до медалите.

В третия състезателен ден отборът от Каварна не излъчи представители.


Равносметката за КБС Калиакра Каварна, като част от отбора на БНФК на турнира на WSF е 4 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медали и 3 отборни купи.

Турнирът в Пардубице, Чехия премина при добра организация, множество присъстващи светила в Шотокан Карате До. Многобройните участници в категориите са поредното доказателство, че светът на карате става все по-популярен и интересен.