Швейцарец създава работилница за пъзели с благородна кауза в с. Смолница

Освен работно място работилничката ще е място за социални контакти и приятни разговори.

Швейцарец създава работилница за пъзели с благородна кауза в с. Смолница


Работилничка за пъзели с благородна кауза създава в с. Смолница швейцарецът Пиер Крафт. Идеята му е без натиск, пенсионери и социално слаби от селото, правейки пъзели, да подпомагат своя семеен бюджет. А той ще им помага с каквото може. Работилницата ще е и място за разговори и социални контакти. 


Пиер Крафт е на 66 години от Швейцария, след няколко успешни бизнеса, той вече е пенсионер и е решил да се отдаде на хобито си – правенето на пъзели, но в същото време да помага на хората да имат нормален живот. „През 2022 година планирах да дойда в България, аз вече бях идвал няколко пъти. Тогава започна войната между Русия и Украйна и никой не знаеше какво ще стане с България и колко близо ще се приближи Путин. Тогава си останах у дома, следващия път, когато дойдох тук, намерих своето място в Смолница. Исках да посетя кмета на това прекрасно селце, което обожавам. Отидох в сградата на кмета и вратите бяха отворени, видях няколко възрастни граждани, които пиеха кафе и си говориха. Аз попитах дали някой говори английски, един мъж на около моята възраст стана и каза, че може да говори английски, но и че може да говори немски – това беше кметът, както го наричам аз Евгени. Той ме покани в своя офис и бях много щастлив, че може да говори немски. Говорихме около половин час, аз му разказах за моя проект и му казах още, че ми трябва място, на което да направя своята работилница. Много хора са много щастливи и искат да подпомогнат моя проект тук в Смолница. За мен беше ясно, че ще започна в Смолница“ – разказа той. 


Правенето на пъзели е семейна традиция в семейството на Пиер Крофт и се предава от поколение на поколение. Вдъхновена от историята на пъзелите, която датира през 1766 година, през далечната 1820 година неговата пра-пра-прабаба е започнала да произвежда тези уникални пъзели. „Първият пъзел е направен през 1766 година от учител и неговия приятел дърворезбар. Когато децата учили къде се намират градовете и регионите във Великобритания, изникнал въпроса как да научат децата по-лесно къде се намират тези места на картата. Двамата изрязали градовете и регионите от картата и направили парчета, които децата да сглобят. Така се родил пъзел. Направено било и проучване, като след 10 години резултатите показали, че учениците, които учили чрез пъзел, били запомнили къде се намират тези региони, за разлика от останалите, които учили с помощна на голяма карта, закрепена на черната дъска. Това е и причината моята пра-пра- прабаба да започне да се занимава с производството на пъзели с картинки, снимки, карикатури. Тя взела дървения материал от кутии за цигари и уиски, извадила пироните, залепила картините и с една стара машина за рязане започнала да реже парчетата. Приличала много на шевна машина с педали. Трябвало да натиска педалите и да изрязва картините с триона, който се е движил нагоре и надолу. Било е много трудно“ – разказа още той. 


Този метод за правене на пъзели се е предавал от поколения на поколения до днес, а последните, наследили този занаят, са сестрата на Крафт, която е във Филаделфия, и той, който е тук в Европа. 


„Когато се пенсионирах, дойдох тук. Взех първата си пенсия и си казах, че не мога да имам нормален живот в Швейцария и да покривам нуждите си. Тук за българските пенсионери е същото, политиците не правят нищо, само говорят, но не правят нищо. Замислих се, че мога да имам прекрасен живот тук с парите, които получавам и да си купя място на такава ниска цена. Но българите тук не могат да си позволят да отидат в Швейцария с тези 200 евро и по-малко, които получават. Замислих се, че мога да направя проект за хората тук в България, които нямат достатъчно пари да имат един нормален живот - чрез моето хоби да направя бизнес, с който да им помагам“ – сподели Пиер Крафт и допълни, че не иска по никакъв начин да подлага на натиск старите хора, а само да им помогне. В работилницата хората първо ще имат социални контакти, защото по негови наблюдения това им липсва най-много. „Пред моята къща има възрастни хора, които стоят на пейка, чакайки някой да си поговори с тях, но няма кой, те просто махват с ръка и на следващия ден това се повтаря. Искам това да се промени с моя проект. Тук те ще могат да дойдат, да си поговорят, да получат помощ за проблемите си. Когато не искат да говорят за политика, религия и други социални теми, могат да се обърнат и да направят някой друг пъзел. Моята идея е хората да изработват около 40-50 пъзела на месец, а аз ще им помагам с това, от което имат нужда да покриват нуждите си. Аз нямам нужда от заплата от компанията, която създавам тук. Аз си взимам пенсия, която ми стига. Тази фирма е за хората“ – каза още той. 


Пъзелите са доста нестандартни, те са изрязани в неправилни форми, което ги прави уникални. Изрязват се с помощта на трион и са отражение на въображението на този, който ги изрязва. Предлагат се с малки или големи парченца – в зависимост от сложността. Освен за забавление за деца и възрастни, те помагат и на здравето.  Чрез тях, може да се спомага за лечението на мозъчни увреждания. Пример е и самия Пиер Крафт, който е получил удар, но с помощта на реденето на пъзел е успял да възстанови здравето си. Но трябва постоянство.  


Пъзелите ще се продават главно в България, Германия, Швейцария и Австрия. Всеки, който желае да се сдобие с пъзел, може да посети работилницата пред кметството в с. Смолница. Освен красиви картини, ще се изработват и пъзели по поръчка със снимка, пожелание на клиентите.