В Тервел беше открита паметна плоча на ген. Колев и неговата Първа конна дивизия

Откритият паметен знак е поставен на фасадата на Ритуалния дом в гр. Тервел.

В Тервел беше открита паметна плоча на ген. Колев и неговата Първа конна дивизия

По случай 106-годишнината от освобождаването на Куртбунар (дн. Тервел) и последвалата битка при Кочмар – Карапелит, довели до обрат военните действия, поставили началото на Добруджанската епопея, при която са освободени Добрич, Тутракан и Кубадин в град Тервел беше официално открита паметна плоча на ген. Иван Колев. 



Инициатива за поставянето на барелефа е на двама тервелчани  -  Веселин Луков и Костадин Станчев. През месец юли Общинският съвет в Тервел даде своето съгласие за поставянето на  паметна плоча барелеф на ген. Иван Колев в ляво от главния вход на сградата на ритуалния дом. Идеята получи подкрепата и на областна комисия „Военни паметници“ при областна администрация Добрич, получи положително становище и от Министерството на отбраната. Тя бе подпомогната и от десетки дарители от Тервел, от други градове на страната и от чужбина.

Барелефът на генерала е дело на скулптора от Добрич -  Христо Илиев. 

Плочата беше официално открита от кмета на Община Тервел Симеон Симеонов и областния управител Здравко Здравков.

Гости на мероприятието бяха  областният управител на Област Добрич – Здравко Здравков, заместник- областният управител Атанас Дучев, кандидатите за народни  от ГЕРБ-СДС  Деница Сачева и Красимир Николов, от ИТН – Александрина Димитрова и Станислава Стефанова, от Коалиция БСП за България – Пламен Желязков и Галин Господинов, кмета на Община Тервел – Симеон Симеонов и неговите заместници Велчо Велчев и Дияна Илиева, председателят на ОбС Тервел Мария Гочева, Началникът на РУ Тервел – Кольо Колев, Началникът на Районна служба – пожарна и аварийна безопасност – Атанас Георгиев. 

Заупокойна молитва бе отслужена от свещеник Вълчо Петров. Музикално- поетична програма изнесоха участниците в Клуб за автентичен фолклор и краезнание при ЦПЛР „Малкият принц“ с ръководител Росица Стратиева, ТПГ „Добруджанска огърлица“ при НЧ „Д. Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел с ръководител Радка Адамова, Група за патриотични песни гр. Дулово. 

Цветя и венци бяха поднесени от признателните граждани.