Над 740 секции за изборите в чужбина, най-много ще са в Турция

Министерството на външните работи очаква за парламентарния вот на 2 октомври зад граница да бъдат разкрити над 740 секции за гласуване. Най-голям ще е броят им в Турция - 165. Очаква се във Великобритания да бъдат разкрити 120 секции, а в Германия - 70.

Над 740 секции за изборите в чужбина, най-много ще са в Турция

Малко над 50 000 са заявленията, подадени за гласуване в чужбина - с 5000 по-малко от предходните избори, съобщи заместник-председателят на работна група "Избори" в Министерството на външните работи Калин Анастасов:


"Очакваме да бъдат дописани под черта около 150 000 български граждани, които ще упражнят правото си на глас. Сами може да си представите труда, който ще извършат членовете на секционните избирателни комисии. Молим за търпение, молим за добра организация и при самите гласуващи".

Очаква се машините за гласуване в чужбина да бъдат 525, съобщи Иван Кондов - председател на работна група "Избори" във Външното ни министерство: "В 290 секции ще се гласува с машини. За нас това означава повече от 100 машини отгоре спрямо броя от миналата година. Става все по-трудно и по-трудно да изпращаме машините зад граница. Все се надяваме да бъде помислено и за някакво по-прагматично решение за машините".

Очаква се над 4000 да бъдат членовете на секционните избирателни комисии в чужбина. Първо политическите партии ще определят своите представители, като разговорите им с Централната избирателна комисия започват в началото на следващата седмица:

"Очакваме политическите партии да излъчат около 800 души и очакваме над 2700 български граждани да бъдат привлечени като членове на секционните избирателни комисии".

7000 бюлетини и изборни книжа трябва да бъдат изпратени зад граница:

"Заявили сме пред Централната избирателна комисия, че на нас ни е необходимо технологично време от около 20 дена преди изборите да ни бъдат предоставени както машините, така и бюлетините и изборните книжа".