Земеделци от Добрич се включват в мащабен европейски протест против вноса на украинска стока и добива на газ в Добруджа

Земеделски производители от област Добрич се включват в мащабен европейски протест, заедно със свои колеги от 12 държави. Те искат да заявят ясно своята позиция относно вноса на украинска стока, зелената сделка и добива на газ в Добруджа. Това съобщи за Добрич онлайн председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Земеделци от Добрич се включват в мащабен европейски протест против вноса на украинска стока и добива на газ в Добруджа

„Това е организация, която ще се движи едновременно в 12 страни членки на ЕС. Тук е под егидата на Националния съюз на зърнопроизводителите и на регионалните сдружения. Идеята е да заявим на европейските чиновници, че политиката, която водят спрямо сектор „Земеделие“ е убийствена и унищожителна. В това число влиза безконтролния внос на украинската стока, зелената сделка и добива на газ. Това е нещо, което изключително много ни притеснява. Това са нещата, които искаме да кажем на 15 септември пред Съвета на министрите, когато ще бъде връчена декларацията, която вече е подписана от 12 страни“ – каза тя. 



В област Добрич протестът ще е ден по-рано – ще се състои на 14 септември. „Имаме пълната подкрепа на доста колеги, ние подкрепяме и тях, ще бъде едно доста мащабно мероприятие. В 10 часа се събираме на околовръстното на Добрич, до кръговото за Генерал Тошево, имаме разговори с община Добрич и чакаме разрешение, за можем да влезем в града. Няма да блокираме и утежняваме пътната обстановка или да нарушаваме правата на останалите, искаме да минем в колона, която ще е със селскостопански машини и служебни коли“ – допълни Радостина Жекова.