В с. Изворово откриха втора паметна плоча на загиналите в Балканската война

На 6 септември, когато България чества 137-годишнината си от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, в село Изворово, официално беше открита втора паметна плоча на загиналите в Балканската война.

В с. Изворово откриха втора паметна плоча на загиналите в Балканската война

Тя е поставена на фасадата на НЧ „Съединение – 1943“ точно до първата плоча, която е в памет на жителите на село Изворово, загинали в Балканската и Първата и Втората световни войни. 


На паметната плоча са изписани имената на девет жители на село Изворово и един на село Краище, оставили живота си по бойните полета в името на свободата на родината. Мл. Подофицер Божил Байчев и редниците Александър Панайотов, Желяз Желязков, Иван Казаков, Иван Станев, Иван Петров, Костадин Желев, Пеню Андреев, Симеон Симов и Тодор Балабанов (село Краище), всички загинали през 1912 – 1913 година, вече са увековечени и ще останат вечно в паметта на поколенията. 

На събитието присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, кметът на село Изворово Диян Господинов, кметове и читалищни секретари от близките села в общината и гости. Паметта на жертвите, загинали в името на България беше почетена със свеждане на глава и поднасяне на цветя и венец пред плочата, в израз на благодарност пред техния подвиг и пред героизма им за това, че са отдали живота си за свободата и независимостта на скъпото ни отечество. Защото тези хора олицетворяват величието и са се превърнали в символ на борбата и стремежа към свобода.