В Европа цените на торовете отново скочиха

Производителите свиват производството си заради поскъпването на природния газ
След лека стабилизация цените в ЕС отново се връщат към предишния максимум.

В Европа цените на торовете отново скочиха

Причина за това са изключително високите цени на газа и експлозивното нарастване на разходите за производство на торове. За фермерите разликата в цените между суровините (торове, енергия) и доходите (зърно) се разширява, съобщава порталът Agrarheute.com.


Никола Брутен, ръководител на френския клон на норвежкия производител на торове Yara, коментира ситуацията: „С 300 евро за MWh газ в сравнение с 20 евро средно през последните 10 години, ние имаме голям проблем, както за всички който произвежда амоняк, защото газът струва 10-15 пъти повече от преди“.

Норвежкият производител на торове Yara International драстично намали производството на амоняк в Европа поради рекордно високите цени на природния газ. В Европа групата ще използва само около 35% от производствения си капацитет за производство на амоняк, който се получава чрез комбиниране на азот и водород от природен газ.

По същите причини Yara вече затвори завода си във Ферара в Италия два пъти от началото на годината и спря производството в Хавър във Франция за три седмици, когато заводът работеше с 45% от капацитета си. Така Yara намали годишния си производствен капацитет в Европа с 3,1 милиона тона амоняк и 4 милиона тона готова продукция.

Други европейски производители, като полската Azoty и литовската Achema, също намалиха значително. Много производители на торове призовават за помощ от правителството за техния бизнес.

Намаляването на производството, съчетано с нарастващите разходи, доведе до рязко покачване на цените на най-важните азотни торове в края на август. В същото време обаче цените на зърното падат. Следователно за земеделските стопани разликата в цените на разходите и приходите се разширява, тъй като в допълнение към скока в цените на торовете, разходите за газ и електричество, както и дизелово гориво и дори нафта за отопление, рязко се покачват.

Икономистите вече прогнозират двуцифрена инфлация и все по-тежка рецесия през есента.

Използването на торове може да спадне до 7 процента през следващия сезон, най-големият спад от 2008 г., според Международната асоциация за торове.

„Не виждам как някой може да продължи производството в Европа, с изключение на тези, които предварително са застраховали енергийните си разходи“, каза пред Bloomberg Крис Лоусън, ръководител на отдела за торове в CRU, анализаторска фирма.

Калциевият амониев нитрат (KAS), най-важният азотен тор, използван от германските фермери, струваше малко над 880 евро за тон на германските спот пазари на 1 септември. Това е с близо 100 евро на тон повече от август.

Разтвор на амониев нитрат с карбамид струва 690 евро, което е с 30 евро повече от предходния месец. Цените на карбамида са 1025 евро за тон, което е със 130 евро повече от предходния месец.Цените на другите минерални торове също останаха прекалено високи, например закупуването на фосфатен тор, диамониев фосфат, изисква почти 1050 евро на тон.