20 състава от област Добрич се изявиха на сцената на XVII Фолклорен събор „Славеи пеят в Пчеларово“

На празничния 6 септември в село Пчеларово се проведе XVII Фолклорен събор „Славеи пеят в Пчеларово“.

20 състава от област Добрич се изявиха на сцената на XVII Фолклорен събор „Славеи пеят в Пчеларово“

Последното издание на музикалния форум беше през 2019 година, а след това мерките и ограниченията, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция на COVID-19, направи невъзможно организирането на подобен род прояви. Сега, след две пропуснати години, в село Пчеларово отново се извиха дълги хора, съпроводени с хубава българска народна музика.  



По традиция след водосвета, отслужен за здравето и благоденствието на всички жители на общината, празникът беше официално открит от кмета на селото Антон Атанасов. Тържеството беше уважено и от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който също поздрави присъстващите.

В тазгодишното издание на събора на сцената пред сградата на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1897“ в селото се изявиха точно 20 състава от област Добрич. Първи пред публиката излязоха домакините при местната културна институция, а след това се изредиха всички останали гости. Самодейни и фолклорни групи, индивидуални изпълнители и танцови формации основно от нашата община създадоха прекрасно настроение сред многобройната публика, представяйки автентичен фолклор от Североизточна България. За празника обаче бяха дошли и самодейци от градовете Добрич и Шабла и от село Крапец.  

Специални гости на събитието бяха децата от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, град Добрич, с ръководител Стоян Господинов. Талантливите младежи направиха празника още по-вълнуващ, представяйки пред насъбралата се публика няколко уникални танцови изпълнения. 

Дълго след края на събитието хората останаха в градинката на читалището в селото и продължиха да се забавляват с песни и хора, както и на сладка раздумка на пейките и край масите. На 6 септември село Пчеларово празнува и своя празник и поради тази причина много хора продължиха с празненствата дълго след фолклорния събор.