Дело за смърт при ПТП не тръгна, обвиняемият не иска да го съдят в Добрич

По искане на адвоката на подсъдимия Атанас М. Атанасов, състав на Добричкия окръжен съд не даде ход на наказателното дело и си направи отвод.

Срещу 22-годишния добричлия Атанас Атанасов е повдигнато обвинение за това, че на 07.06.2010 г. в гр. Добрич, на пешеходна пътека на кръстовище, при управление на мотоциклет „Сузуки”, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на свой съгражданин.

Дело за смърт при ПТП не тръгна, обвиняемият не иска да го съдят в Добрич
Прокуратурата посочва, че са нарушени чл. 20, ал.1 от Закона за движение по пътищата: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.”, чл. 20, ал. 2: „Водачите са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението и с всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението. Водачите са длъжни да направят всичко възможно, за да намалят скоростта или да спрат превозното средство във всички случаи, когато възникне опасност за движението” и чл. 119, ал. 1: „При приближаване към пешеходна пътека водачът е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.”

Според обвинителния акт на 07.06.2010 г. около 22,20 ч. мотоциклетистът се е движел със скорост около 80 км в час по булевард „Добруджа”. В същото време на пешеходна пътека тип „Зебра” на кръстовището с ул. „Отец Паисий”, от ляво на дясно по посока на движението на мотоциклета, младеж е пресичал пътното платно. В началото пешеходецът се е движел с нормален ход, а след като чул шума на мотоциклета е ускорил движението си. Последвал е удар между мотоциклета и пешеходеца върху пешеходната пътека, вследствие на който тялото на пострадалия било носено и изхвърлено на около 32 м напред. Мотоциклетът след удара също ускорил скоростта и тя достигнала 129 км в час, когато се блъснал в мантинелата.


Пешеходецът е починал в линейката на път за болницата. Причина за смъртта му е разкъсване на бял дроб, довело до остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

Мотоциклетистът също бил транспортиран в болницата, където е бил настанен за лечение. Взета му е кръвна проба, която показала, че няма алкохол в кръвта.

Днес Добричкият окръжен съд прие и допусна за съвместно разглеждане граждански иск на майката на пострадалия на стойност 90 хил. лв. Съдът я конституира и като частен обвинител.

Адвокатът на Атанас Атанасов поиска да не се дава ход на съдебното следствие и отвод на прокурора, на съдебния състав и на целия съдийски състав на Добричкия окръжен съд.

Защитникът аргументира искането си за отвод на държавния обвинител, с неговия отказ да сключи споразумение за решаване на делото в досъдебното производство и с колегиалните му отношения със съдия от Гражданското отделение на Добричкия окръжен съд, който е роднина на пострадалия. Прокурорът заяви, че не се чувства пристрастен, затова не си прави самоотвод.

Искането за отвод на съдебния състав и всички съдии от Добричкия окръжен съд също бе мотивирано с колегиалните им отношения със съдия, роднина на пострадалия.

След заседание председателят на съдебния състав заяви, че си прави отвод по делото, защото като дългогодишен колега е работил със съдията – родственик на пострадалия, и може да бъде предубеден по случая.

Останалите съдии от Добричкия окръжен съд ще заявят отделно своето становище по искания отвод.