Над 5500 проверки извършиха инспекторите по храните за седмица

12 обекта са с временно преустановена дейност, бракувани са над 400 кг. храни.

Над 5500 проверки извършиха инспекторите по храните за седмица

За периода от 19-ти до 23-ти декември, инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните извършиха  3738   проверки по официален контрол  в обектите на търговската мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. 

 

Издадени са 288 предписания, 102 акта за установяване на административно нарушение  и общо 418 кг. хранителни продукти са възбранени и бракувани. 11 обекта са с временно преустановена дейност.

 

Във връзка със засилените проверки заради празниците, за същия период инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните извършиха 1661 проверки на обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене.

 

В резултат на инспекциите са издадени 184 предписания, съставени са 42 акта за административно нарушение, възбранени са 13 кг. хранителни продукти, един обект е с временно преустановена дейност.

 

По зимните курорти са проверени общо 134 обекта, издадени са 18 предписания и са съставени 9 акта.

 

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, липса на придружаващи документи за произход на хранителните продукти, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност, както и неспазване на разделно съхранение на хранителни продукти.