Над 16 000 заявления са подадени за гласуване на 2 октомври в чужбина

Над 16 хиляди са подадените до момента заявления за гласуване в чужбина на изборите на 2 октомври. Най-много са заявленията подадени в Турция - над 10 хиляди. България вече е получила разрешение от 48 държави за провеждането на парламентарния вот.

Над 16 000 заявления са подадени за гласуване на 2 октомври в чужбина

Постоянният секретар на министерството на външните работи Иван Кондов съобщи, че чешките власти не са разрешили откриване на секции извън българското посолство в Прага.



"Получихме и писмен отказ, така че за съжаление, ще трябва да намерим начин всички, които желаят да гласуват, да се насочат към посолството ни в Прага. Търсим вариант да образуваме дори три секции в посолството. По отношение на заявленията - имаме над 16 000 заявления. Искам да призова българските граждани да подават максимален брой заявления, защото това ще облекчи и ускори процеса на гласуване. След отпадането на Закона за извънредното положение няма да може да се гласува с лични документи, чийто срок на валидност е изтекъл". 

На този етап не се предвижда откриване на секции за гласуване в Украйна.

Служебното правителство е започнало процедура по откриване работата на дипломатическата ни мисия в Киев, посочи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

"Това става на база на доклад на външния министър до служебния премиер. На базата на този одобрен доклад, най-вероятно в началото на месец септември, ще замине първата група, която ще възстанови работата на нашето дипломатическо представителство в Киев, разбира се, ако условията позволяват. На този етап няма разрешение за отваряне на генералното консулство в Одеса, тъй като условията там не позволят да функционира нормално дипломатическо представителство. Ако нещата вървят по план, най-вероятно до края на месец септември ще замине и втората група и нашето посолство ще функционира нормално, разбира се в оптимално допустими граници във военна обстановка."