Еднолични и без подкрепата на УС на КАБ са критиките към конкурса за нов център на Добрич

На специален брифинг днес зам.-кметът инж. Пенчо Керванов, авторите на конкурса и председателят на Регионалната камара на архитектите арх. Красимир Пампоров изразиха увереност, че конкурсът е напълно законен, новаторски и професионално зададен.

Еднолични и без подкрепата на УС на КАБ са критиките към конкурса за нов център на Добрич

Публикуваните на официалната страница на Камарата на архитектите в България (КАБ) критики към конкурса за нов облик на центъра в Добрич не са били съгласувани предварително с Управителния съвет на структурата и изразяват едноличното мнение на председателя й арх. Владимир Милков. Около това становище се обединиха участниците в днешния брифинг.



„Този конкурс отстоява принципите за честност, откритост и прозрачност“, категоричен е зам.-кметът на община Добрич инж. Пенчо Керванов. По думите му конкурсната документация и цялата процедура по провеждането на конкурса са правилни и спазват всички изисквания на КАБ. Инж. Керванов категорично защити и идеята след класирането на трите най-добри проекта от професионалното жури, окончателният глас да бъде даден на добричката общественост.

Конкурсната документация напълно отговаря не само на изискванията на КАБ, но и на всички световни практики за провеждането на конкурси, заяви и адвокат Цвети Йоцова, която е част от екипа, изготвил условията и заданието на конкурса. Липсата на представител на гилдията на архитектите в Добрич в журито адвокат Йоцова обясни с желанието да бъдат избегнати всякакви взаимосвързаности между автор на проект и жури, като по този начин може да се даде възможност на всеки местен архитект да представи своя идея за визията на централната градска част.

„Когато процесът е структуриран напълно правилно още в самото начало, то той няма как накрая да не бъде в полза на целия град и в обществен интерес“, заяви и арх. Явор Панев, също част от екипа, изготвил конкурсните правила и задание. Според него вземането под внимание на мнението на гражданите е утвърдена европейска практика и несъгласието на председателя на КАБ по този въпрос буди недоумение. Арх. Панев увери, че при изготвянето на заданието за конкурса системно е работено с КАБ и доказателство за това е и че резервен член на журито е зам.-председателят на КАБ арх. Мартин Христов.

„Всички архитекти в Добрич, а и не само, подкрепят напълно конкурса за нов облик на центъра на Добрич и това е нещо, към което ние винаги сме се стремили“, категоричен е и председателят на Регионалната структура на КАБ арх. Красимир Пампоров. Публикуваният материал на страницата на КАБ не е официалното становище на организацията и заявява личното мнение на председателя й арх. Владимир Милков, допълни арх. Пампоров.

В късния следобед днес се очаква Управителният съвет на КАБ да проведе свое извънредно заседание, на което да се обсъди проблема с изложените еднолично, според тях, критики на арх. Владимир Милков, в качеството му на председател на КАБ. На заседанието се очаква конкурсът да бъде категорично подкрепен от гилдията.