Изложба "Пътят на хляба" ще бъде открита в СК "Простор" на 31 август

Експозицията е подготвена от екип на Добричкия музей като съпътстваща проява на 30-ото издание на един от най-престижните форуми в областта на агробизнеса – международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“.

Изложба "Пътят на хляба" ще бъде открита в СК "Простор" на 31 август

Целта на организаторите е да се представи значимостта на хляба в традиционната култура на добруджанеца, като се проследят най-съществените земеделски трудови практики и обреди, свързани със сеитбата, жътвата, вършитбата. Каже ли човек "златна Добруджа" , първата мисъл е за житото и за хляба. Над всичко стои „хлябът наш насущний”, той е неизменна част от делника и празника на предците ни и няма друго, което като хляба да сбира ведно всички понятия на добруджанеца за достойни, честити дни. Той е не само ежедневната потребност от храна, но и свещен оброк за здраве и благополучие, необходимост от тайнство и ритуали, израз на обич, сговор и гостоприемство. Повече от 100 предмета – част от богатия фонд на отдел „Етнография“, илюстрират дългия и труден път на този божествен дар от зрънцето на нивата до трапезата в дома и ни потапят в един безкраен, пъстър кръговрат, в центъра на който стои любовта на добруджанеца към земята и хляба. 


Представени са традиционни работни костюми, тъкани, селскостопански инвентар и инструментариум – хромели, крини, паламарки, диканя, рала; съдове за замесване, обредни хлябове и др. Експозицията е насочена към най-широк кръг посетители – участници в изложението, хора със специални интереси в областта на етнографията и селското стопанство, жители и гости на гр. Добрич.

Изложбата може да бъде разгледана от 31 август до 3 септември в рамките на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ в СК „Простор“.