Съдът в Констанца върна на първа инстанция делото срещу капитана от Балчик

Румънският съд в Констанца върна на първа инстанция делото срещу балчишкия капитан Христо Спасов.

Съдът в Констанца върна на първа инстанция делото срещу капитана от Балчик

През този месец се очакваше окончателното съдебно решение срещу Спасов, който беше арестуван в продължение на месец в Румъния, а корабът му е задържан вече девети месец на пристанището в Мангалия.

 

Прогнозите, че обвиненията ще бъдат свалени и корабът, който стои безстопанствен на румънския порт, най-сетне ще бъде върнат, не се сбъднаха. Тепърва магистратите ще събират материали по делото.

 

В близките няколко месеца не очаквам развитие. Това не е подигравка към Христо Спасов, а към България, коментира пред БНР потърпевшият капитан. Докато нямаме държава, ще продължават да ни мачкат, добави той.

 

Припомняме, че според решението на румънските магистрати от октомври, обжалвано от прокуратурата на по-горна инстанция, плавателният съд на българина трябва да бъде върнат на наша територия, тъй като се свалят всички обвинения за престъпления.

 

Балчишкият капитан бе набеден от съседните ни гранични власти за незаконен улов в румънски води, при положение че корабът, арестуван на 13 април тази година, е бил в общностни води според европейския регламент за риболова. По думите на Христо Спасов бизнесът му е пред фалит заради действията на румънците и бездействието на българската държава.