Приключиха заниманията на Летен детски клуб „Играй и учи“

Приключиха заниманията на Летен детски клуб „Играй и учи“
В ролята си на посредник между децата и книгата, за 26-та година библиотеката организира за децата на Добрич и гости на града на възраст от 6 – 12 години Летен детски клуб под наслов „Играй и учи“.

През месеците юни, юли и август, в клуба се включиха 70 деца от град Добрич и гости на града на възраст 6 – 12 години,  с регистрирани 616 посещения.


Дейността на клуба е насочена към осмисляне свободното време на децата, съчетаваща игри с полезни занимания за обогатяване знанията и създаване навици за четене. Програмата включва - четене, представяне на детски автори и драматизации, познавателни и образователни игри, творческа работилница. Успешната форма на работа прави клуба популярен и предпочитан средместнатаобщност. Теодора Спасова от Добрич сподели в края на приключението „Играй и учи“: „Огромни благодарности на целия екип на летния клуб. Всеки път детето ми се прибираше с нови знания и с всевъзможни изненади, приготвени с неговите ръчички. Благодарности и на всички доброволци, които ни посрещаха и изпращаха всеки път.“


В клуба бяха представени българските автори - Йорданка Белева, Никола Райков, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Дора Габе, Ран Босилек. Децата се срещнаха с творчеството на  Роалд Дал, Хелън Дохърти, Хуан Сънми. В тематични седмици получиха нови знания за космоса, съкровищата на България, фермата, пчелите, пътните знаци и др. Интересът към заниманията бе провокиран чрез възможността – участниците да приложат наученото като сами моделират, рисуват и декориратв различни творчески работилници – изработваха диафилми, книжки, комикси, пчелни пити от полимерна глина, весели дървени лъжички, хартиени кукли  и много други. Малчуганите откриваха съкровища, ловиха рибки, пътуваха в космоса, участваха в драматизации, четоха и съчиняваха приказки. 


Наситен с детски усмивки и много емоции, на 18 август 2022 приключиха летните занимания в библиотеката. Празничният ден включваше игри със състезателен характер, танци  и много изненади – пинята и картонена торта, пълна с лакомства, изработени от клоуна Веселушко.Празненството завърши с благодарствени думи от директора на библиотеката - Теодора Денкова, която поздрави децата за желанието и ентусиазма им да посещават летния клуб, за любознателността и споделените мигове и им пожела успешна учебна година. Благодари и на доброволците Савка Василева, Рослана Вълкова и Иван Георгиев за отношението им към библиотеката и заниманията на клуба. Децата получиха и специален подарък за спомен – обща снимка в красива рамка.


Благодарим на децата за усмивките и желанието, с което посещаваха клуба, както и на родителите - за доверието към библиотеката!


Работата с деца е инвестиция в бъдещето, а подкрепата на формалното и неформалното образование – необходимост, която библиотеката успешно прилага чрез различни клубни форми. Приоритетно вниманието е насочено към най-малките, от първото им посещение в библиотеката с предизвикване интерес към красивата книжка с картинки, през насърчаване на четенето, подкрепа на образователния процес и извънучебните занимания, приемане на библиотеката като предпочитано място. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+