ЕНЕРГО-ПРО съветва как да пестим електроенергия през летните месеци

ЕНЕРГО-ПРО съветва как да пестим електроенергия през летните месеци
Компетентното и разумно използване на електроенергията в дома е изключително важно, за да избегнем излишни разходи, да предотвратим евентуални аварии, а също така и да запазим по-дълго живота на уредите. В по-глобален мащаб – ще допринесем за опазване на околната среда и ресурсите на нашата планета.

Един от най-важните фактори за намаляване на енергийните разходи през лятото е увеличаването на ефективността на уредите за охлаждане. Като начало важна стъпка е използването на електроуреди с висок енергиен клас.


Почистването на запушен филтър на A/C модул само по себе си може да спести от 5 до 15% от потреблението на енергия и ще помогне за поддържането на устройството в оптимално работно състояние за по-дълго време, спестявайки пари за скъпа подмяна.


Ако ползваме климатик и в един момент ни стане студено, веднага бързаме да го изключим, за да икономисаме ток. Но ако след 20-30 минути ни стане топло и ние го включим отново на пълна мощност, той ще консумира повече енергия, отколкото ако през това време го оставим да работи на минимална мощност и поддържа постоянна температура. Същото важи и за консумиращи по-малко електроенергия уреди. През летните месеци най-ефективно е да поддържате термостата на климатика на температура достатъчно ниска, за да се чувствате комфортно. Впоследствие всеки настроен на термостатa градус над 24⁰C може да спести 10-15 процента от използваната енергия.


В случай че планирате излизане за няколко часа, е по-ефективно да изключите климатика. Ако пък сте у дома, затварянето на вратите и вентилационните отвори на климатика в стаи, които не се използват, може да направи вашата охладителна система по-ефективна. По този начин не губите енергия и пари за охлаждане на стаи, в които няма никого.


Вентилаторите използват приблизително 1/60 от енергията на един климатик. Таванните вентилатори намаляват нуждите от климатик, спестявайки до 40 процента електричество. Макар и да не понижават температурата на въздуха, те помагат за охлаждане на тялото и могат да се използват заедно с климатик, което позволява да повишавате температурата с няколко градуса и все още да се чувствате комфортно.


Щорите помагат за поддържането на комфортни градуси в дома и увеличават ефективността на охлаждащите уреди. Може би сте изпитвали феномена да минете на сянка в горещ летен ден и моментално да усетите значителна разлика в температурата. Подобен ще е ефектът, ако жилището ви е на сянка през най-горещите часове на деня. Поставянето на щори/сенник на огряваните части от апартамента ви или засаждането на храсти и дървета от южната и западната страна на къщата ви, най-малкото над външното климатично тяло, може да направи вашите охладителни системи с до 10 процента по-ефективни. 


Проветряването на помещенията през хладните часове на денонощието и поддържането на спуснати щори и затворени прозорци през периодите с директна слънчева светлина също ще допринесе да бъде избегнато прекомерното затоплянe на вътрешното пространство в домовете ви. Това ще предотврати охладителните ви системи да работят по-усилено, за да поддържат комфортна температура в помещенията.


По отношение на другите електроуреди в домакинството съществуват още методи с енергийно ефективна стойност. Хладилниците не трябва да се поставят близо до източници на топлина, като печка. Ако не слагаме топли неща в хладилника или размразяваме в него храна от фризера, също може да спестим енергия.


Подгряването на водата в бойлера представлява около 18 процента от енергията, консумирана във вашия дом. Намаляването на температурата на вашия бойлер може да помогне за пестене на енергия, а и не ви е необходим горещ душ през лятото.


Пералнята също може да бъде оптимизирана през лятото. Оптимизирайте килограмите пране според тези на уреда – това не само ще ви спести енергия, но и ще перете по-рядко. Можете да регулирате и градусите за пране през този сезон. Сушенето на открито вместо в сушилня е друг начин да спестите още по-вече от сметката си за енергия.


Компетентното и разумно използване на електроенергията в дома е изключително важно, за да избегнем излишни разходи, както и да предотвратим евентуални аварии и инциденти, а също така и да запазим по-дълго живота на самите уреди. В по-глобален мащаб – ще допринесем за опазване на околната среда и ресурсите на нашата планета.


 


 


 


 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+