Йордан Йорданов: Ще очакваме от новите проекти една модерна и раздвижена централна градска част

„Нуждата да се ползва центъра по този начин и с тези огромни пространства отдавна е отпаднала и ще очакваме от новите проекти една модерна и раздвижена централна градска част, която всички ние като граждани и гости да могат да ползват функционално и целесъобразно” – каза пред журналисти днес кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов: Ще очакваме от новите проекти една модерна и раздвижена централна градска част

Той увери, че заедно с екипа му няма да допуснат да се повторят грешките, които са били допуснати преди повече от 10 години. „Готови сме да дебатираме, за да се получи възможно най-доброто нещо за нашия град” – категоричен беше Йорданов.



Представителите на организация „Оптимистас”, които са ангажирани с провеждането на конкурса за новия облик на центъра на Добрич – Явор Панев и Цвети Йоцова, представиха параметрите на заданието на проекта, важните срокове, както и международното жури, което ще определи най-добрите проекти. 

„Когато градим конкурси ние градим качество, защото залагаме логика затова да има структуриран процес, в който се избира идейна, техническа и работна база на проектиране. Ние правим конкурс за централната градска част на Добрич, но тя е разделена на две части. В едната говорим за тези 124 декара, които обхващат цялата територия от Стара къща, по бул. „25 септември”, пл. „Възраждане”, целият площад „Свобода” и териториите по „България” и „Независимост” – нагоре към община Добричка и концертната зала. Обхватът е много голям и общината дефинира точно това, че има финансов инструмент и ресурс и това, което се случи на сесията на 28 юли е правилно, защото общината казва, че има финансов капацитет, да направи като първи етап идейния проект Зона Б. В нея – тези 44 декара, се изисква по-детайлно проектиране. Т.нар. „идеен проект”. На базата на него ще имаме възможност да се разработи технически и работен проект. Акцентът е работната фаза на проектиране – в момента, в който имаш всички възможни детайли, ти имаш гаранция, че има възможност да бъдат изпълнени и то в рамките на финансовия капацитет, който е предвиден. Това защитава интереса на възложителя – всички граждани на Добрич” – каза Панев. 

При анонимния конкурс не избираш проектант, а проект, каза Цвети Йоцова и допълни: „Това гарантира, че безпристрастно си избрал най-доброто. Това е начинът, защото когато избереш проектант, не знаеш какво ще получиш. Правилно структурирания процес гарантира и по-добро качество”.

Явор Панев и Цвети Йоцова изразиха очакванията си в конкурса да се включат над 100 проекта. 

Припомняме, че конкурсът беше обявен в началото на август, като крайният срок за подаване на проектните предложения е 30 ноември. Очаква се в средата на декември да бъдат обявени резултатите. Жури в състав - проф. д-р арх. Юлия Станчу, д-р арх. Фалма Фшази, арх. Георги Бачев, арх. Рудолф Граф, арх. Виктор Бузев, арх. Андреас Руби, арх. Любо Георгиев, арх. Велимир Георгиев и инж. Пенчо Керванов, ще определи трите най-добри проекта. По думите на Явор Панев гражданите също ще участват в избора на проекта за нов облик на централната градска част.

„Центърът на нашия град трябва да стане пример как се провеждат конкурси, как една община и държава трябва да разчита на професионализма. Ще се постараем всичко, което облякохме в думи да го пресъздадем в реалност за нашия град” – каза в заключение кметът на Добрич Йордан Йорданов.