Д-р Йовев: Усложненията от варицела са твърде редки

Във връзка със зачестилите случаи на варицела сред децата в Добрич, потърсихме експертното мнение на началника на отделението по педиатрия д-р Йовчо Йовев.

Д-р Йовев: Усложненията от варицела са твърде редки

По думите му в болшинството от случаите шарката протича без усложнения и не се налага пациентите да влизат в болнично заведение. „Тези, които се налага да бъдат хоспитализирани, влизат в инфекциозно отделение, което в Добрич не функционира и биват насочвани към Варна. Лично не съм имал пациент с усложнена варицела, който да се налага да го изпращам в болница“ – каза още той. 



Сега, през летните месеци, контактите на децата не са намалели, което е и главната причина за разпространението на заболяването. „Не трябва да се прави трагедия от това, че има много шарка. Рядко са усложненията на варицелата. Има само едно, което е малко по-лошо, но лично аз не съм се срещал с него от много години“ – успокои родителите д-р Йовев. 

Той даде и ценни съвети към тях, ако забележат появата на симптоми. „Детето трябва да се прегледа от лекар, за да се постави диагноза. Катастрофа няма – педиатърът ще предпише локални средства, ще даде нещо за температурата, но детето трябва да се изолира от други малки деца. Не на 100%, защото голяма част от възрастните са преболедували“ – каза в заключение той.