Гората.БГ осигурява дини по 25 ст./кг в подкрепа на производители, клиенти и нуждаещи се

Подаряваме 20 000 килограма вкусна и сладка диня. Това написаха в социалните мрежи от "Гората. бг".

 Гората.БГ осигурява дини по 25 ст./кг в подкрепа на производители, клиенти и нуждаещи се

Динята ще отиде в домове за деца, домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, социални кухни, които хранят възрастни, бедни, бездомни, организации. Те ще получат напълно безплатно до 1.2 тона.  



Никола Рахнев - създатели двигател на инициативата "Гората.БГ" сподели за БНР, че вече става дума за над 35 тона, защото много хора, подкрепящи идеята, са дарили средства за това. Записани са обаче повече желаещи, отколкото средства са постъпили за изкупуване. Записването за дарения е до края на тази седмица.

Идеята хрумнала на Рахнев, когато негов познат - производител му споделил, че предлаганата изкупна цена е под 15 ст. за килограм не покрива дори разходите за прибиране на реколтата и българските дини ще останат по полетата. Така от инициативата решили да изкупуват дините на цена 0.25 лв. за килограм - колкото са разходите за събирането им. На пазара у нас дините са внос от страни като Гърция, където отглеждането им е по-добре субсидирано, обясни Рахнев.  

"Има и други вносове, доколкото на мен ми е известно. Нямам пълни данни за пазара, но в действителност е масово явление. Говорих вече с десетки български производители, виждаме в социалните мрежи и по медиите хора, които ги оставят на бостана или демонстративно ги разорават и унищожават. Като че ли това не е само за дините, а има и други типове земеделска продукция".

В Харманли  изкупната цена дори не стига 15 ст.  

Всеки желаещ човек може да си купи 200 или 400 кг диня на цена от 25 ст. за килограм. Осигурена е и преференциална цена за транспорт. До края на следващата седмица желаещите могат да се запишат в Гората.Бг.

Рахнев призова хората да си купят евтина диня и да раздадат на нуждаещи се в своя блок или квартал. 

Желаещите да дарят средства за инициативата могат да видят как да го направят на фейсбук страницата на гората.бг.