Дом Периньон изобретява шампанското на 4 август 1693 година

Дом Периньон изобретява шампанското на 4 август 1693 година
Датата 4 август в далечната 1693 г. традиционно е смятана за рождена дата на шампанското.

Изобретател на пенливата винена напитка е бенедиктинският монах Дом Пиер Периньон, чието име носи най-престижната марка шампанско.


"Елате бързо, аз пия звездички", обърнал се Дом Периньон към околните, докато опитвал първата чаша шампанско. Тази фраза е използвана и в първата печатна реклама на пенливо вино, появила се във френските вестници през 1800 г. от производителя на едноименната марка.


Като за всяко откритие и за бащинството на това се водят спорове. Англичаните твърдят, че разполагат с доказателства, че те са измислили пенливото вино десетилетия преди Дом Периньон. В началото производството на шампанско било рискована професия, тъй като бутилките гърмели в процеса на ферментация и карбонизация.


Шампанското бързо се превръща в символ на успеха и победата. За да се избегнат фалшификацията и нелоялната конкуренция, в момента името шампанско имат право да слагат на продукцията си само 40 производители от региона Шампан, където е изобретена напитката.


Бутилки с шампанско традиционно се отварят за всеки радостен повод. Един от най-популярните и обичани спортове - Формула 1, традиционно е възприел победителят и призьорите да се обливат с огромни бутилки на подиума след тежкото състезание. От 2000 г. във Формула 1 се използва шампанско марка Mumm, което е на пазара от 1827 г. и се произвежда в град Реймс.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+