Уникален за България апарат получи като дарение Неонатологията в Добрич

Специализираната апаратура е предназначена за грижа за най-малките пациенти в отделението по неонатология към „МБАЛ-Добрич“ АД. Тя е дарение от Община Добрич и е н стойност от 50 000 лв.

Уникален за България апарат получи като дарение Неонатологията в Добрич

Отделението по неонатология към многопрофилната болница в Добрич от днес ще може да предлага още по-добри грижи за най-малките си пациенти. Специализираната апаратура, с която то вече разполага, комбинира в себе си реанимационно легло, кувьоз и термомаса. Това, по думите на директора на „МБАЛ-Добрич“ АД д-р Георги Желязков, дава възможност от раждането да изписването на бебето то да получи цялата необходима медицинска грижа именно в този апарат, без да се налага да бъде местено и допълнително стресирано.  Д-р Желязков изрази признателността си от дарението, тъй като този специализиран апарат, по думите на японския му производител, е единствен по рода си в България. Той обърна внимание на факта и че това е третият апарат, който Отделението по неонатология получава през тази година след транспортния респиратор и апарата за диагностика на слуха при новородените. „Изключително сме щастливи да имаме Отделение по неонатология, което и като апаратура, и като персонал отговаря на световните стандарти“, допълни д-р Желязков.


Около 840 новородени и недоносени бебета преминават годишно през Отделението по неонатология, като около 115 от тях се нуждаят от интензивни грижи. „Ситуацията в нашето отделение винаги е много динамична и ако вчера например при нас бяха настанени 4 бебета, то днес те вече са 7“, посочи началникът на Неонатологията д-р Йовка Тихонова. За съжаление броят на преждевременно родените бебета и такива, които имат проблеми с послеродовата адаптация нараства през последните години, допълни д-р Тихонова. По думите й тази специализирана апаратура дава възможност за грижа от най-високо ниво за най-малките пациенти и само с един апарат да предоставт всички необходими медицински грижи за бебетата, които имат нужда от интензивно лечение.

Ръководството на болницата изрази огромната си благодарност към Община Добрич, както и на д-р Хасан Ефраимов, който е един от инициаторите на дарението. По думите на кмета на община Добрич Йордан Йорданов многопрофилната болница в Добрич действително е държавно здравно заведение, но добрият диалог между местна и централна власт винаги води и до добри резултати. Той увери, че община Добрич ще продължава да търси възможности за финансиране и осигуряване и на други дарения за „МБАЛ-Добрич“ АД.