Земеделци и фермери планират протести заради вноса на украинско зърно в България

"Ние не сме против украинските колеги или украинското зърно, а против това то да влиза в родното производство, защото себестойността му е много по-ниска. Ние ползваме по-скъпи препарати, тъй като в Украйна няма забрана за голяма част от препаратите за растителна защита, които в ЕС са забранени.", каза Милен Коев, председател на Фермерски съюз "Дунавско зърно".

Земеделци и фермери планират протести заради вноса на украинско зърно в България

Зърнопроизводители у нас планират протести срещу вноса на над 300 хиляди тона украински слънчоглед, който подбива цените и застрашава родното производство. На фона на разрешения от Европейската комисия безмитен внос от Украйна, през следващата седмица те ще търсят среща с новия служебен кабинет, информират БНТ.


За последните 2 месеца у нас са внесени над 6000 тона украинска пшеница с цел реекспорт, което е пренебрежимо малко количество на фона на прибраната реколта от над 6 милиона тона. Това съобщи през седмицата земеделският министър в оставка Иван Иванов и поясни, че текат проверки в складове посочени от зърнопроизводителите.

"Това, което сме установили е, че складовите наличности отговарят на митническите декларации. Пробите трябва да излязат следващата седмица за съдържанието на препарати за растителна защита и пестициди. Ако те са над нормата, зърното ще бъде унищожено. Това е което държавата може да направи", коментира министър Иванов.

При слънчогледа обаче ситуацията е далеч по-различна. От 1 юли досега са внесени безмитно от Украйна 340 000 тона със средна цена за периода 1439 лв. за тон.

Притесненията на зърнопроизводителите ни са, че заради украинския слънчоглед няма къде да се съхранят новата реколта, а натискът от търговците за по-ниска изкупна цена ще бъде голям.

"При разговор с украински колеги, че изнасят слънчоглед с ниска цена и ни убиват, хората ни казаха: "Като нямате държава, това е. Нека държавата да ви регулира нещата и ще се оправите. Ние докато можем, ще го правим", коментира Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Фермери планират да блокират дунав мост в знак на протест заради вноса на украинско зърно

Зърнопроизводителите се притесняват и от качеството на слънчогледа от Украйна, който вече се преработва у нас.

"В момент на война те не могат да го съхраняват качествено, съответно проблемите, които носят, дори и зарази, са доста сериозни. Трябва държавата да е по-стриктна в изискванията, които имаме по границата ни", смята Кирил Киров, зърнопроизводител от Добрич.

Оказва се, че не само българските, но и полските зърнопроизводители имат притеснения заради украинското зърно. В Полша е въведен депозит при внос на зърно от Украйна, като идеята е то бързо да мине през страната, без да остава в нея. На стоката, която влиза, се поставя депозит. При излизането ѝ, той се връща. Ако не излезе от страната, се извършват проверки.

Зърнопроизводителите ни очакват резултатите от пробите за качеството на украинското зърно. Те са информирали за притесненията си Европейската комисия и ако не бъдат чути, планират общи протестни действия с полските си колеги.

Информация: bntnews.bg