Военноисторическа възстановка ще се състои утре в Каварна

Жители и гости на града ще могат да проследят основните моменти от защитата на града по време на Руско-турската освободителна война

Военноисторическа възстановка ще се състои утре в Каварна

“Защитата на Каварна” ще бъде демонстрирана за трета година на жителите и гостите на Каварна. 



На 23 юли от 17.00 часа на площад „Защитата на Каварна“  ще бъде проведен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на водача на Каварненското въстание от 1877 година Андрей Василев – Амира. Участват представителният духов оркестър и представителна част на Военноморските сили на България. Церемонията включва също заупокойна молитва за загиналите при защитата на Каварна, която ще отслужат архимандрит Методий и свещеник Василий.

От 19.00 часа пред храм "Св. Успение Богородично" ще бъдат пресъздадени събитията от 1877 година. Община Каварна организира събитието със съдействието на регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция“.

В пресъздаването на битките за отбраната на Каварна ще се включат 100 възстановчици със собствени оръжия и ушити униформи и дрехи от епохата. Подготвени са макетни оръдия и ефектна пиротехника, за да допринесат за тогавашната обстановка. Каварненци и гости на града ще могат да проследят всички основни епизоди от защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.