Заради ливадната пеперуда земеделци очакват загубите от слънчоглед да достигнат 100%

„Проблемът с ливадната пеперуда по слънчогледа е много голям. Като минат през полето гъсениците не остава нищо, те изяждат листата, след което се местят на питите и унищожават всичко. Загубите могат да достигнат 100%”. Това заяви пред Добрич онлайн председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите – Радостина Жекова.

Заради ливадната пеперуда земеделци очакват загубите от слънчоглед да достигнат 100%

По думите й нападението навсякъде е изключително голямо, но по-сериозно засегнати са Терелиг, Крушари, по Черноморието – с. Славеево, пътя за Силистра и в посока с. Владимирово. Там се очаква загубите да огромни. 



„Уведомили сме подразделението на Растителна защита. Те от своя страна, доколкото съм запозната, са пуснали докладна за становище на Министерството на земеделието и Агенцията по храните, в което да бъде издаден каламитет, т.е. масово проявление на този неприятел. Истината е, че той не се е виждал у нас от 1971 година, но в момента е посъвместно в Добрич. Изключително опасен е, това, което колегите виждат на живо и това, което разказват е, че е способен за едно денонощие да изяде около 100 декара слънчогледови листа. Това в момента е изключително опасно. За голямо съжаление от МЗХ към този момент няма отговор на искането за издаване на тази заповед и определяне на разрешените препарати, с които може да се пръска. Една част от слънчогледите цъфтят и в тази връзка е изключително притеснително с какво ще бъдат пръскани и Министерството трябва да поеме тази тежест” – каза още Радостина Жекова. 

Тя допълни, че където предстои трето поколение на вредителя, няма как да бъде спечелена битката с него, но там, където е в начален стадий е възможно да бъдат спасени посевите, чрез инсектицид, който обаче трябва да бъде посочен от МЗХ. 

Най-тежко засегнатите земеделски производители ще се наложи да унищожат посевите си, там се очаква добивите да бъдат нулеви. Не се очаква помощ от държавата.