Зам.-министър Борислав Ганчев в Добрич: Случаите на домашно насилие са се увеличили 4 пъти спрямо миналата година

Заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев беше на посещение днес в Добрич и Силистра във връзка с т.нар. „сини стаи”, или стаи, предназначени за щадящо изслушване на непълнолетни и малолетни деца, когато те са в контакт с правосъдието.

Зам.-министър Борислав Ганчев в Добрич: Случаите на домашно насилие са се увеличили 4 пъти спрямо миналата година

Председателят на Окръжния съд в Добрич Галатея Ханджиева припомни, че в нашия град „синя стая” функционира от 2018 година. Тя беше изградена със съдействието на Българо-швейцарската програма за развитие на правния институционален капацитет на правосъдието на деца и младежи. 



По думите на зам.-министър Ганчев подобни стаи за разпит на малолетни и непълнолетни имат положителен ефект. „По този начин децата успяват в една нормална, приятелска и щадяща среда, както видяхме това е една нормална детска стая с играчки, могат да бъдат разпитани по отношение на определени престъпления или въпроси, които ги засягат – родителски права, домашно насилие” – каза той и допълни, че и в двете области е срещнал позитивност на всички институции, които работят в сините стаи. Това са не само съдилищата, но и прокуратурата, органите на МВР, Агенция „Социално подпомагане” и други. 

„Коментирахме и въпроса „сините стаи” да бъдат използвани и когато се касае за предаване на дете от частни и държавни съдебни изпълнители. Мисля, че имаме поле за развитие в тази посока, защото както виждаме през последните години се увеличават и случаите на домашно насилие. Статистиката показва, че за първите 5 месеца, спрямо миналата година, случаите на домашно насилие са се увеличили 4 пъти, което е доста значително. Те са над 1700” – сподели още зам.-министър Ганчев. 

По думите му, през последните месеци в Министерството на правосъдието изключително активно се работи по Закона за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие. „Това е една доста сложна тема, но мисля, че успяхме да приближим становищата и миналата седмица Министерският съвет прие тези изменения. Надявам се скоро да стане действащ нормативен акт. Подобряваме в много посоки правната рамка, на първо място правим така, че когато се подаде сигнал за домашно насилие, той да не остава никога в небитието. До която и институция да се подаде, трябва до 24 часа тя да го препрати до съда, който да се произнесе. Разширяваме и възможността на лицата, обект на домашно насилие, да подават сигнали. Различни са и мерките, които се прилагат по отношение на тях. Един от новите способи е, когато се касае за насилници, които имат разрешително за оръжие, то да им бъде отнемано. Това е една допълнителна превенция към по-сериозни нарушения и може би не на последно място нещо, което според нас е важно да се промени – имаме предвиден регистър на домашното насилие и координационен механизъм” – каза в заключение зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев. 

В 16:30 часа днес започна и срещата му с граждани на Добрич. Тя се провежда в Регионалната библиотека „Дора Габе”.