Подвигът на защитниците на Каварна ще оживее за трети път в крайморския град

"46-ти пехотен Добрички полк" към Национално Дружество "Традиция" и още 100 възстановчици от цялата страна ще възкресят спомена за героите, дали живота си за защитата на Каварна. На 23-ти юли от 19:00 ч. пред храм "Св. Успение Богородично ще бъдат пресъздадени драматичните събития от 1877г.


Подвигът на защитниците на Каварна ще оживее за трети път в крайморския град

Макар да не е така известно в популярната историография, паметта на жертвите и водачите от Каварненското въстание през юли 1877 г. е дълбоко почитана в крайморска Добруджа. 


Добруджа, която остава далеч от арената на бойните действия вижда всички ужаси на издевателствата. Така тя осъмва оградена от башибозуци и черкези и Каварна, обсадена от 3 хиляди души, решава сама да се защитава. Единствено тя от цяла Добруджа решава да брани своя град. Така начело на самозащитата застава Андрей Василев Димитров – Амира.

За 17 дни Каварна е опожарена и почти напълно разрушена. Тези, които успяват да се спасят от черкезките кланета се укриват в училището. Високата порта не се отзовава на молбите на местните за защита на населението. Спасение все пак идва, след намесата на телеграфиста от Балчик Еранос Ераносян.


 


Тези и още много събития ще оживеят за всички, които имат интерес към събитията от историята. В пресъздаването на битките за отбраната на Каварна срещу развилнелите се башибозушки и черкезки орди ще се включат 150 възстановчици със собствени оръжия и ушити по автентични образци униформи и дрехи от епохата. За историческия реализъм ще допринесат макетни оръдия и ефектна пиротехника. Каварненци и гости на града ще могат да проследят всички основни епизоди от защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.