Не се предвиждат Covid ограничения, българите могат да имат едно спокойно лято

В Министерския съвет представители на здравните власти докладваха на премиера в оставка Кирил Петков информация за разпространението на Covid-19 и планираните мерки за овладяване на ситуацията.

Не се предвиждат Covid ограничения, българите могат да имат едно спокойно лято

"Решихме, че тази седмица ще актуализираме плана за справяне с пандемията на база на изменението на Закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички и на базата на актуализирания план имаме 6 етапа, базирани отново на заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните в момента показват, че по-голямата част от България се намира в етап 0, с изключение на няколко области в етап 1", каза Петков на брифинг след срещата и подчерта:



"Искам ясно да заявя на всички български граждани: Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изискване за Covid сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението. Искам да успокоя всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято".

От своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че няма никаква революционна промяна в плана: "Всъщност основната причина да се наложи МС да приеме нов план е ангажиментът по променения Закон за здравето, че такъв трябва да има, за да има възможност и министърът на здравеопазването и МС при необходимост да въвеждат различни противоепидемични мерки. Продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от тези пикови стойности, които имахме само преди няколко месеца. Днес броят на случаите е със 118 по-малко от вчера". 

Доц. Кунчев не се нае да прави прогнози за бъдещото развитие на Covid ситуацията.

Той допълни, че в зона 1, в която е и София-град, ще се въведе изискване за носене на маски в здравните заведения, социалните домове и домовете за възрастни. Ако работодателите решат, могат отново да върнат дистанционната работа. 

На свой ред проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по здравните въпроси, отбеляза, че "не сме в началото, когато за цялото население вирусът е бил нов":

"Сега имаме голяма част от населението прекарала заболяването, голяма част също ваксинирана, така че протича този вирус на едно сравнително имунно население". 

Наличните антигенни тестове улавят настоящите варианти на вируса, каза още тя.

Източник: БНР