Утре ГЕРБ-СДС ще получат проучвателен мандат за кабинет

Президентът Румен Радев връчва утре в 11 часа втория проучвателен мандат съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Утре ГЕРБ-СДС ще получат проучвателен мандат за кабинет

Ще го получат ГЕРБ-СДС. Вчера държавният глава съобщи, че ако ГЕРБ върнат мандата, ще организира втори кръг консултации с парламентарните формации: 



"Ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя, каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програма. Според тези критерии ще взема решение, на кого да връча третият мандат. Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно, те да се проведат в началото на октомври."

ГЕРБ ще върне веднага мандата на президента и няма да се прави опит за съставяне на кабинет. Това съобщи председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя уточни, че ще се отзоват на поканата за консултации преди последното трето завъртане на мандатната рулетка:

"Да, получихме покана за утре в 11 ч. за връчване на втори проучвателен мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат. В консултации ще участваме, когато ги насрочи президентът".

Зам.-председателят на партията Томислав Дончев коментира резултата от петорната компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна". По-рано днес председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Томаш Здеховски обяви, че снимките и видеото са били манипулирани. Томислав Дончев каза, че са били използвани такива методи заради безпомощността на другите политически сили:

"Истината рано или късно излиза наяве. Тук единственото, което се колебая, е дали е излязла рано, или е излязла късно. Впрочем очаквам всички лъжи и клевети, с които бяхме удряни последните две години, колкото може по-бързо да бъдат разобличени. Защото поради безпомощността на другите политически сили, които години наред не успяваха да ни победят в честна политическа надпревара, в един момент се стигна до използването на методи".