Навършват се 90 години от рождението на художника Никола Богданов /1932 – 2013/

На днешния ден спомена за него ни връща Регионалната библиотека "Дора Габе"

Навършват се 90 години от рождението на художника Никола Богданов /1932 – 2013/

Никола Петров Богданов е роден през 1932 г. в град Търговище. Средно образование завършва в Добрич, а висше - през 1962 г., в Художествената академия в София, в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност „Декоративно-монументална скулптура“.



Ярка творческа личност на Добрич и Добруджа – скулптор, общественик, Почетен гражданин на Добрич, един от създателите на Дружеството на художниците в града и негов дългогодишен творчески секретар. Името на Никола Богданов е свързано с Художествената галерия в града от създаването ѝ и е активен участник в набирането на творби за художествения ѝ фонд. Той е сред инициаторите на общата художествена изложба „Земята и хората“, която в продължение на няколко десетилетия /1964 – 1987/ се открива в Добрич и привлича художници от цялата страна.

Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари и Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа.