Заливът „Болата“ от резерват става защитена местност

Промени в Закона за генетично модифицираните организми извадиха „Болата“ от границите на Резерват „Калиакра“ и го прехвърлиха към Защитена местност „Степите“

Заливът „Болата“ от резерват става защитена местност

Битката за промяна в статута на един от най-красивите заливи не само в България, но и в света, започна през 2018 година, когато тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов подготви заповедта за тази цел. Причината да се иска промяната е, че като част от резерват плажната ивица не можеше да се стопанисва, беше забранено плажуването, както и достъпът с автомобили. В същото време стотици любители на този плаж го посещаваха всяко лято, без възможност за предоставяне на необходимите санитарно-хигиенни условия. Изключително наболял стоеше и проблемът със състоянието на брегоукрепителните съоръжения, които не са били ремонтирани от десетилетия. Това крие опасност от тяхното пълно унищожение и изчезването на целия залив, както и заливането на вододайната зона, обслужваща две населени места – селата Българево и Св. Никола, както и комплекс „Русалка“.



От резерват „Калиакра“ са извадени плажната ивица на залива, пътят, водещ до него, двете буни, както и асфалтовият паркинг на нос „Калиакра“. „Това ни дава възможност най-после да осигурим на този прекрасен плаж необходимите грижи“, категоричен е кметът на село Българево Георги Янев. Селото развива силен летен туризъм, а заливът е единственото подходящо място заплажуване на туристите. Затова и Георги Янев е на мнение, че тази промяна ще допринесе за увеличаването на броя на гостите през следващите години. Той уточнява и че законът ясно подчертава, че този плаж не може да бъде даван на концесия или под наем на физически лица и може да се стопанисва само от община Каварна или Областна управа. Там остава и пълната забрана за всякакъв вид строителни дейности, което ще запази красотата на плажа и невероятната природа наоколо.  

По отношение на окаяното състояние на брегоукрепителнте съоръжения Георги Янев припомня случаи, в които във водопреносната мрежа на селата Българево, Св. Никола и комплекс „Русалка“ е потичала солена вода. Сега, когато законът позволява поддръжка на съществуващата инфраструктура, могат да се търсят и варианти за финансирането на дълго чакания ремонт.От рехабилитация се нуждае и пътят, водещ до залива, по който от години трудно се придвижват сметоизвозващите машини, линейки или пожарни автомобили.

Надеждата не кмета на село Българево Георги Янев е през следващия летен сезон посещението и стопанисването на залива да бъдат уредени.