79-годишен белгиец, обвинен в трафик на кокаин, ще бъде предаден на властите в родината си

Варненският апелативен съд потвърди решение на Добричкия окръжен съд поданик на Кралство Белгия да бъде предаден на властите в родината си.

79-годишен белгиец, обвинен в трафик на кокаин, ще бъде предаден на властите в родината си

Производството е образувано след получаването на Европейска заповед за арест, която се базира на задочно издадена заповед за задържане от Първоинстанционен съд - Антверпен. С нея е поискано предаването на 79-годишния Хуго Н. с цел провеждане на наказателно преследване по обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин и фалшифициране на документи. 



Миналия юни белгийските власти получили информация за очаквана на пристанището в Антверпен пратка с наркотици от Бразилия. След проверка на внесени полуремаркета били конфискувани 922.08 кг кокаин, укрити в тайници. Разследването показало, че Хуго Н. е един от купувачите. Има данни, че той е учредил редица дружества, чрез които превеждал големи парични суми. Бил е привлечен към наказателна отговорност за участие в престъпна група за трафик на наркотични и психотропни вещества, и за съставяне на фалшиви фактури на голям брой белгийски фирми.

Защитата обясни, че мъжът е със статут на продължително пребиваващ. Управител е на търговско дружество, регистрирано у нас, притежава недвижими имоти и като физическо лице и като управител на дружеството. Съпругата му също е в България, тоест създал е трайни връзки с българската държава с намерение трайно да се установи в нашата страна. 

Апелативната прокуратура счита, че всички законови предпоставки за предаването му за реализиране на наказателно преследване са налице. 

Варненският апелативен съд прецени за правилно и законосъобразно решението на Добричкия окръжен съд да допусне изпълнението на Европейската заповед за арест и предаване на белгийския гражданин. ЕЗА отговаря на законовите изисквания, исканото лице е именно Хуго Н., гражданин на държава-член на ЕС. Описаните деяния са наказуеми и по българското законодателството. Максимално предвиденото наказание, съгласно правото на издаващата държава, е лишаване от свобода до 15 години. Няма предпоставки, които да изискват отказ от изпълнение на Европейската заповед.

Въззивната инстанция отбелязва в решението си, че прилагането на принципа на взаимното признаване на съдебни актове, основаващ се на взаимното доверие между държавите-членки, прави възможно еволюирането от класическия принцип на международно сътрудничество към една по-висша форма на международно съдействие за прилагане на съдебните актове. 

Припомняме, че миналата седмица Апелативен съд – Варна разгледа и друго производство, в което властите в Белгия искаха предаването на своя поданик по разследване на участие в престъпна организация, фалшифициране на документи и пране на пари, получени от престъпна дейност. 

Решение, с което се потвърждава изпълнението на Европейската заповед за арест спрямо Хуго Н., е окончателно.