Земеделци от Добруджа сигнализират за трудности в бранша заради безмитния внос

Земеделци от Добруджа сигнализират за трудности в бранша заради безмитния внос
Производители предупреждават за загуби

Земеделските производители в Добруджа сигнализираха, че браншът ще загине, ако Европейският парламент не преразгледа регламента, с който се разрешава безмитен внос на зърно и се премахват входните такси за плодове и зеленчуци от Украйна. Според земеделците има риск на европейския пазар у нас да влязат суровини със съмнително качество.


Над 1 млн. 200 х. дка пшеници са засети  в област Добрич тази година. Очакванията на земеделците са за добра реколта: "Очакваните средни добиви ще бъдат между  550 и 600 кг.”


Очакванията за реализацията ѝ обаче не са толкова оптимистични. Стопани от региона разказват:


„Вече имаме изградена себестойност на продукцията, която  заради покачващите се цени на суровините и торовете е много висока.”


„ЕС  прие една директива от май 2022 г., с която даде възможност на Украйна и Молдова да вкарват безмитно стока в ЕС. Виждаме го по камионите със слънчогледи, които влизат в България. Това, което следва, е внос на пшеница.”


Само допреди месец сделките на зелено стигнаха цени от около 700 лв. на  тон. И това беше обусловено от няколко фактора. Покачване цените на тора, на горивата. Заради високата себестойност на продукцията, земеделците очакват адекватна пазарна цена.


„Редно е те да се запазят от миналата година, но не и да падат. 600-650 е, предполагам, справедлива цена,” допускат стопаните.


Опасността цената да падне е осезаема, защото себестойността на продукцията на Украйна е по-ниска от тази на европейските държави. Земеделците коментират:


„ЕС явно е решил да спасява земеделието на Украйна и на Молдова, няма да спаси европейското  земеделие. Отгоре на всичко в България ще влязат безмитно много плодове, което ще утежни и без това ситуацията в сектор „Овощарство.”


„Директивата е много странна и нелогична. Води до появяване на количества със съмнителен произход и качества и на цена извън пазара.”


Малките фермери са изправени пред фалит. Голяма част о тях не са регистрирани по ДДС и това автоматично означва, че тяхната себестойност става плюс 20%, казват още стопаните.


„2022-ра ще я затворим доста трудно според мен. 2023-та ще е кошмарна, ако продължаваме да внасяме евтина стока и да правим скъпо производство,” допълват от бранша.


Източник: Нова


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+