НЧ „Просвета-1900“ с. Соколово ще представи Община Балчик на Националния събор на народното творчество – Копривщица 2022.

За осми пореден път самодейците от читалището в село Соколово ще вземат участие в Националния фолклорен празник в Копривщица. Това право те получиха с
класиране в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа“,
проведен на 25 юни 2022 г. в местността Славната Канара край с. Дебрене.

НЧ „Просвета-1900“ с. Соколово ще представи Община Балчик на Националния събор на народното творчество – Копривщица 2022.

Соколовци се конкурираха със 1700 изпълнители на автентичен и обработен фолклор от България и Румъния - певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли.



Представителният народен хор „Добруджански гласове“ с ръководител Стаматка Кирилова представи прекрасни автентични песни на повече от сто години, пренесени от Северна Добруджа, характерни за преселените от там соколовци и запазени от тях. Уникалните сватбени хора на  Представителен танцов  състав с ръководител Асенка Кулева, събраха емоциите и аплодисментите на многобройната публика. А красивите шарени носии, наследени от майки и баби, впечатлиха всички със своята неповторимост.


Вълнуващото представяне на песни и танци беше високо оценено от професионалното жури на първа естрада в състав: Лина Гергова от Института по фолклор към Българска академия на науките, Лена Кирилова – главен уредник на отдел „Етнография“ към Регионален исторически музей Добрич, Калинка Вълчева – добруджанска народна певица и Николай Манев – хореограф и преподавател по народни танци.


Двата читалищни състава от Соколово, заедно с останалите класирани от общините Добричка, Добрич, Генерал Тошево, Каварна и Шабла ще представят област Добрич и добруджанския фолклор на събора в Копривщица, който ще се проведе от 5 до 7 август.