Продължават проблемите с водоснабдяването в село Ново Ботево

Продължават проблемите с водоснабдяването в село Ново Ботево
Жителите на добричкото село Ново Ботево изпитват системни неудобства от липса на вода или ниско налягане

През месец май живеещите в село Ново Ботево алармираха медиите за проблем с водоснабдяването и обясниха, че в населеното място с дни няма вода, а ако има, нейното налягане е толкова ниско, че не може да захрани системата в къщите, разположени във високите части. Тогава те изпратиха писмо-жалба до ВиК Добрич, както и до МРРБ. В отговор на жалбата им от водното дружество информираха, че след като са установили, че налягането на подаваните количества вода към селото силно намалява, са извършили обстоен обход, без да са били констатирани аварии. Наложило се е разкопаване на близо 1 км от трасето, при което са установили проникване на коренова система от дърветата във водопровода, което според специалистите пречи на нормалното налягане при подаването на вода. С цел предотвратяване на следващи проблеми са промушили нова тръба с дължина от 400 м. От ВиК уверяват своите абонати, че са направили необходимото за отстраняването на проблемите и се извиняват за причиненото неудобство.  


Димитър Иванов от село Ново Ботево се обърна към Добрич онлайн с молба да публикуваме писмото му, в отговор на изложените данни от ВиК.


Публикуваме писмото му без редакторска намеса:


 Уважаеми дами и господа,


Уважаеми г-н Гикинкси,


 Потвърждавам получаването на Вашето писмо с изх. № 1562#5/13.06.2022.


 За съжаление писмото Ви е поредната зле скалъпена лъжа и „хвърляне на прах“ в очите ни.


Омръзна ни да бъдем лъгани и заблуждавани! Лъжете не само нас, но същото се случва и с институциите, които сигнализираме за проблемите, продължаващи години наред.


Не знам как забелязахте намаляването на налягането, може би всеки ден Вие и Вашите служители го следите?! Не, г-н Гикински, забелязахте проблема след като подадохме безброй сигнали, че имаме проблеми с водоподаването. Въпреки уверенията на Вашите подчинени, които Ви казваха, че има вода, а ние бяхме без вода две седмици и в телефонен разговор, проведен помежду ни, ни нарекохте „интриганти“.


Искам  да Ви попитам, г-н Гикински, защо след като бяхме без вода почти две седмици, нарушихте чл. 7, ал. 12 от „Общите условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от ВиК оператор – „ВиК-Добрич“ АД“? Защо не беше осигурена вода с водоноски, а бяхме принудени да се спасяваме самостоятелно, като обикаляме съседните села, за да си напълним вода от селските чешми, които за радост нямат „кранчета“ към ВиК Добрич?! Излишно е да повдигаме въпроса за това, че следваше да бъдем компенсирани за причиненото неудобство, защото знаем, че това няма да се случи.


В писмото си изтъквате факта, че след като сте констатирали намаляване в налягането на подаваната вода, сте разкопали участък от 1 километър. Имате ли представа, какво е това разстояние, г-н Гикински? Явно не. Този километър може би е бил разкопан във въображението Ви и по всяка вероятност по документи, но не и на практика на терен.


В този участък сте констатирали, че „има проникване на коренова система от дърветата във водопровода“. Може би никога не сте посещавали проблемния участък от 1 километър, който сте разкопали, г-н Гикински! Там дървета няма!!! Няма нито едно, няма дървета от много години. Въпросният участък от 1 километър е нива, г-н Гикински, от много години и може би земеделските производители, които обработват въпросния участък специално подбират особено агресивни култури, които пускат толкова дълбоко корени, че чак успяват да преминат през тръбите.


В писмото си прилагате протоколи от проверка на налягането във водопреносната мрежа в с. Ново Ботево.  Попитам Ви, г-н Гикински, как така съвсем „случайно“ и трите проверени адреса са в ниските места на населеното място? Защо Вашите служители не бяха така добри, да се разходят малко по-високо в селото, може би защото абонатите нямаше да бъдат особено любезни, когато разберат причината за посещението. Да, г-н Гикински, във високите части на с. Ново Ботево водата едва тече и следващия път, когато решите да изпратите Вашите служители на проверка, ще ги поканя да се изкъпят на колене в банята, защото г-н  при налягане от 1,8-2 bar-a душът ще тече нормално, но той не тече.


В края искам да се извиня за ниският стил в изказа в горните редове. Много пъти отправях аз лично и мои съселяни сигнали до „ВиК Добрич“ АД и множество институции. Резултат от тези сигнали като цяло няма, проблеми продължаваме да имаме. И този път си позволявам да „сляза ниско“, белким някъде, някой вземе разбере, какво искаме да кажем.


 


 С неособено голямо уважение:


Димитър Иванов


 


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+