В Двореца Балчик предстои откриване на изложба на украински художници

 В Двореца Балчик предстои откриване на изложба на украински художници
Изложбата “Спасена пролет” на художници от Украйна гостува в Двореца Балчик
Проектът е на варненската Зона “Нира Арт” и арт мениджъра Нина Локмаджиева и включва специално създадени за него творби живопис на пребиваващи в България професионални артисти.

 


След големия интерес, който предизвика във Варна, изложбата "Спасена пролет" отпътува за Балчик, където ще бъде експонирана в Галерия “Тунела” на Двореца.  Международният арт проект на Нина Локмаджиева и варненската Зона "Нира Арт" дава друг поглед към пребиваването в България на професионални творци от Украйна, настанени във Варна, Слънчев бряг, Банско. Те получават художествени материали - платна, четки, бои и рисуват своите идеи за пролетта.  


Идеята на Нина Локмаджиева е вместо обичайната благотворителна продажба, този проект да даде възможност на художници с добра кариера в своята страна и в Европа да се представят пред българската публика и сами да заработват средства със своето изкуство. Участничките са уважавани в творческите общности на Харков, Одеса, Николаев, имат редица самостоятелни изложби, водят майсторски класове, и не спират да рисуват, независимо от превратностите на съдбата. За тях проектът е шанс да се представят пред българската публика, а за българските потребители на изкуство - възможност да разширят погледа си към творческите процеси в тяхната страна.Изложбата е съставена от работи живопис върху платно, рисунки и акварел, приложно изкуство. Част от проекта е и една ленд арт композиция - с минимална артистична намеса куп скали на брега в курорта “Св. св. Константин и Елена” са превърнати от Юлия Павлова от Одеса в загадъчно чудовище. 


Алла Хмел показва градски пейзажи от Варна и Несебър с цъфтящи пролетни дървета. Нейната сестра Галина Хмел е нарисувала своята запазена марка - симпатични духчета - ангелчета, около които винаги се открива по едно намигване към бита. Двете сестри са подготвили и ефектни работи декоративно изкуство, които са авторски прочит на традиционната украинска петриковска живопис.Посетителите ще имат възможността да се насладят и на други различни техники и стилове, представящи български пейзажи, пречупени през погледа на украинските артисти.


Вернисажът на изложбата “Спасена пролет” в галерия “Тунела” на Двореца Балчик е на 21 май 2022 от 17 ч. Експозицията ще остане в Белия град до 30 юни.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+